nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Abnormalnosti jezika



Iako će mnoge bolesti oralne sluznice zahvatiti i usne i jezik, postoji mnogo stanja specifičnih za ove strukture, najviše zbgo njihove specijaliziranosti. Jezik je mišićni organ prekriven posebnim osjetnim epitelom a usne čine prijelaz između kože i sluznice.


Jezik

Ankiloglosia
Najčešći od razvojnih varijacija jezika i često dolazi uz mikroglosiju. Terapija: frenektomija.

Kongenitalna makroglosija
Često se pojavljuje kod Down sindroma, Hurler sindroma, Beckwith- Weidemann sindroma. Kirurško smanjivanje jezika je krvavi zahvat ali može biti vrlo vrijedan.

Fisurirani jezik
Duboke fisure na jeziku nisu same po sebi patološke i javljaju se na 3% jezika, ali one mogu biti odlično mjesto za nakupljanje mikroorganizama. Kod osoba koje imaju Down sindrom se nešto češće pojavljuju.

Dlakavi jezik
Neobično stanje nepoznate etiologije vjerojatno zbog produženja filiformnih papila koje mogu i ne moraju biti praćene abnormalnom pigmentacijom.

Medijalni rhomboidni glossitis.

Geografski jezik (benigni migrirajući glositis, erythema migrans)
Ovo upalno stanje nepoznate etiologije ukljućuje brzu pojavu i nestanak atrofičnih područja na dorzumu jezika i njegovim bočnim stranama. Ove promjene ostavljaju dojam kao da se pomiču po jeziku. Posljedica je privremen gubitak filiformnih papila. Česta je obiteljska pojavnost. 4% pacijenata ima psorijazu.
Depapilacija jezika se pojavljuje i kod brojnih hematoloških i deficijentnih stanja, a u ozbiljnim slučajevima jezik se može činiti lobuliranim.

Bolan jezik (glossodynia)
Bolan jezik može biti u prisutnosti kliničkih promjena ili bez njih. Kako god, treba zapamtiti da čak i prisutnost glositisa ne mora objasniti simptome bolnog jezika. Glavni uzroci glositisa su nedostatak željeza, kod perniciozne anemije, kandidijaze, nedostatka vitamina grupe B i kod lichen planusa. Bolan, ali klinički zdrav jezik je čest problem i često ima psihološku podlogu. Kako god, prvo se terapijom mora ukloniti bilo koji mogući organski uzrok, npr. hematološku deficijenciju i nuspojave lijekova koje pacijent eventualno koristi.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za liječenje ili savijet obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.