nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Abnormalnosti zubnih struktura i oblika



Poremećaji strukture cakline



Caklina se uglavnom razvija u dvije faze, prva je stvaranje organskog matriksa, a druga je njegova mineralizacija. Poremećaji u formiranju cakline se mogu manifestirati kao :

·         Hipoplazija – uzrokovana poremećajem u formiranju matriksa i karakterizirana caklinom s utorima i nepravilnostima ili stanjenom caklinom.

·         Hipomineralizacija – poremećaj u kalcifikaciji. Zahvaćena caklina je bijela i zamućena, a posteruptivno može postati diskolorirana. Zahvaćena caklina može biti slaba i sklona lomljenju.

Većina poremećaja u stvaranju cakline će imati za rezultat i hipoplaziju i hipomineralizaciju, no klinički jedan tip predominira.



Etiološki faktori

Lokalni faktori- infekcija, trauma, iradijacija, idiopatski

Sistemski faktori – prenatalni (rubella, sifilis), neonatalni(produljeni porod, prijevremeni porod), postnatalni (ospice, kongenitalna bolest srca, fluoridi, prehrana), nasljedno (uz Down sindrom, amelogenesis imperfecta).





Terapija hipomineralizacije ovisi o broju zahvaćenih zuba i ozbiljnosti stanja:

Stražnji zubi – Manja područka hipoplazije mogu se sanirati konvencionalno, ali ako je hipoplazija zavatila veći dio zuba potrebno ga je opskrbiti krunicom.

Prednji zubi – Manji dijelovi zuba zahvaćeni hipoplazijom mogu se rješiti kompozitnim ispunima, a veća područja zahtijevaju izradu ljuskica ili krunica.





Amelogenesis imperfecta

Postoje mnoge klasifikacije ove anomalije, ali se uglavnom klasificira prema tipu defekta cakline i prema načinu nasljeđivanja.

Hipoplastična – caklina je tanka ili nepravilne površine. Uglavnom se nasljeđuje autosomno dominantno.

Hipokalcificirana – caklina je mutna, opakno bijela ili boje meda ili smeđa. U ozbiljnim slučajevima može se vrlo brzo lomiti. Nasljeđuje se autosomno dominantno ili recesivno.

Hipomaturacijska – caklina je prošarana ili ima sniježno bijelo boju s opacitetima, ponekad samo na incizalnoj trećini krune (zubi sa snježnom kapom).



Uglavnom su zahvaćene obje denticije i svi zubi.  Za sve oblike je potrebno potražiti pomoć specijaliste osim za one najblaže oblike amelogenesis impefecte.





Poremećaji u strukturi dentina



Poremećaji u dentinogenezi uključuju dentinsku displaziju (tip I i II), regionalnu odontodisplaziju, Ehlers-Danlos sindrom – sve vrlo rijetko. Učestaliji poremećaj je nasljedno opalescentni dentin kojeg zovemo dentinogenesis imperfecta. Glavni tipovi ovog poremećaja su:

I – povezan s osteogenesis imperfecta

II – ograničen na zube.

Dentinogenesis imperfecta se pojavljuje kod 1 od 8000 ljudi. Zahvaćene su i mliječna i trajna denticija. Zahvaćeni zubi imaju opalescentno smeđu ili plavu nijansu, loptaste zubne krune, kratke korjenove i uske pulpe. Caklina se lomi, a dentin se stoga brzo troši.

Rano prepoznavanje ovih stanja je važno za sprječavanje brzog trošenja strukture zuba.





Poremećaji u strukturi cementa



Hipoplazija i aplazija cementa nije uobičajena. Javlja se kod hipofosfatazije i rezultira prijevremenim ispadanjem zuba. Hipercementoza je relativno česta i rezultat je upale, mehaničke stimulacije, Pagetove bolesti ili je idiopatska.





Geminacija



Geminacija je poremećaj oblika zuba. Javlja se djelomičnim dijeljenjem zubnog zametka ili fuzijom dva zubna zametka. Mogu biti zahvaćeni i mliječni i trajni zubi.

Tretman radi postizanja estetike je potrebno odgoditi dok se zubna pulpa ne povuče. Ako zub ima odvojene pulpne komorice i korjenske kanale može se razmatrati njihova separacija. Kada postoji tek jedna pulpna komora zub se može ili preoblikovati da nalikuje na dva odvojena zuba ili se obujam cijelog zuba može smanjiti.

Tekst je informativnog karaktera.