nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Akutna astma tijekom stomatološkog pregleda



Akutni astmatski napad može biti potaknut kod pacijenta s predisponiranim bronhospazmom izlaganjem alergenu, infekcijom, hladnoćom, vježbanjem ili anksioznišću. Karakteristično je da se pacijent žali na stezanje u prsima i kratkoću daha. Pregled će otkriti nedostatak daha s raširenim izdisajnim zviždanjem. Pomoćni respiratorni mišići mogu pomoći disanju. Ako pacijent ne može pričati, možda se nosite s potencijalno smrtonosnom epizodom.

Postupanje
Pacijent treba imati uz sebe svoje lijekove za liječenje astme, poput salbutamol inhalatora. Takav lijek bi prvo trebao koristiti u slučaju napada. Sami možete napraviti masku za disanje (raspršivač), ako ju već nemate u ordinaciji. Uzmite pacijentov inhalator i napravite tuljac od papira. Inhalator stavite u bazu tuljca i pritišćite ga. Ponavljani pritisci će stvoriti aerosol unutar papirnatog tuljca kojeg će pacijent moći udahnuti. Ovim načinom se mogu olakšati sve reverzibilne opstrukcije dišnih puteva.
Steroidi se daju u obliku oralnog prednisolona, ako ih pacijent nosi sa sobom, ili kao IV hidrokortizon do 200 mg IV. Kombinacija salbutamola, steroida i kisika vrlo često u potpunosti smiruje astmatski napad. Ipak, ako osoba ne reagira na liječenje, potrebno je hitno bolničko liječenje. Pacijenti koji samo djelomično reagiraju na terapiju vrlo vjerojatno imaju ishodišni iritans (poput infekcije pluća).

Budite svjesni činjenice da anafilaksija može imitirati akutnu astmu. Zapamtite adrenalin 0,5 ml 1:1000 SC.

Postupanje u stomatološkoj ordinaciji
-          Neka pacijent sjedi uspravno
-          Dajte mu salbutamol putem inhalatora ili maske (može i improvizirane).
-          Dajte pacijentu kisik.
-          Dajte steroide.

Ako se pacijent potpuno oporavi razumno mu je dozvoliti da se vraći kući. Ako postoji bilo kakva sumnja, dogovorite pacijentu pregled u najbližoj ustanovi hitne pomoći.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.