četvrtak, 24. studenoga 2016.

Anafilaktički šok i reakcije na lijekove


Penicilini najčešće izazivaju alergijske reakcije, ali vrijedi zapamtiti kako je 10% prijelaznih alergijskih reakcija između penicilina i cefalosporina.
U anafilaktičkoj reakciji viđeni su različiti stupnjevi ozbiljnosti stanja. Općenito, rakcija počinje nekoliko minuta nakon parenteralne injekcije i nije trenutna kao jednostavna nesvjestica. Ipak, treba biti na oprezu, što je brža pojava simptoma anafilaktičke reakcije, to je veća šansa da će biti ozbiljna.
Osnovni simptomi su pojava crvenila na licu, svrbež, utrnutost i obamrlost, hladni ekstremiteti, mučnina i ponekad abdominalna bol. Znakovi uključuju zviždanje, oteklinu lica i osip te hladnu, ljepljivu kožu sa slabo opipljivim pulsom. Može se pojaviti gubitak svijesti uz ekstremno bljedilo koje prelazi u cijanozu kako se razvija zastoj disanja.

Ponekad je teško razlikovati anafilaksiju od akutne astme u slučaju kada se npr. astmatičaru daju NSAID na koje su alergični. Nemojte paničariti, samo prođite kroz postupanje kod akutne astme i zatim počnite liječiti anafilaksiju. Adrenalin je ionako bronhodilatator.
Angio edem je naglog nastanka uz ozbiljno naticanje lica i vrata. U tom stanju dišni put je riziku i treba ga tretirati kao anafilaksiju.

Postupanje
  • Pacijenta stavite u ležeći položaj s podignutim nogama ako je moguće.
  • Dajte 0,5 ml 1:1000 adrenalina IM ili SC. Ponovite nakon 15 minuta, i zatim svakih 15 minuta dok se stanje ne poboljša. U ovoj koncentraciji se ne smije davati IV jer može izazvati ventrikularnu fibrilaciju.
  • Dajte pacijentu do 500 mg hidrokortizona IV.
  • Do 20mg klorfenilamina polagano IV (ako je dostupan).
  • Kisik na masku.


Druge reakcije na lijekove i interakcije među lijekovima
Stomatolog kao liječnik koji propisuje i daje svojim pacijentima lijekove, treba uvijek biti svjestan interakcija između lijekova.
Iako je moguće dostići toksične razine lignocaina, adrenalina, prilocaina ili felipresina i bez intravaskularne primjene, to ipak zahtijeva posebno olako davanje ovih lijekova (lokalnih anestetika). Normalno, to bi se postiglo davanjem lokalnog anestetika u krvnu žilu. Pritom se mogu pojaviti zbunjenost pacijenta, perioralni trnci, pospanost, uznemirenost, pa i gubitak svijesti. Nemojte pacijentu nikada davati više od 10x2,2 ml doza lignocaina/adrenalina (440 mg lignocaina). U praksi ćete rijetko doći u situaciju da uopće razmatrate davanje ovolike količine lokalnog anestetika.

Postupanje
  • Prekinite zahvat!
  • Postavite pacijenta u ležeći položaj.
  • Održite dišni put, dajte kisik.
  • Pričekajte spontani oporavak (do kojeg bi trebalo doći u manje od 30 minuta) osim ako se ne dogodi tragično ozbiljan ishod poput infarkta miokarda ( u tom slučaju treba infarkt tretirati po pravilima).


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za saviet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.