petak, 25. studenoga 2016.

Dentalna bol

Kada pacijent dolazi u ordinaciju i žali se na zubnu bol, ona može potjecati iz različitih izvora i biti klasificirana na sljedeći način:
  • Pulpna bol
  • Periapikalna / periradikularna bol
  • Bol kojoj zub nije uzrok.

Dentalna bol može biti vrlo teška za dijagnosticirati i kliničar prvo mora skupiti što je više moguće informacija anamnezom, kliničkim i rtg pregledom i drugim testovima u ustima.


Pulpna bol

Pulpa može oštećena različitim agensima kao što su bakterije, toplina, kemijska sredstva, trauma. Oni mogu djelovati pojedinačno ili njihov kumulativni efekt naposljetku može dovesti do upale pulpe (pulpitisa) i boli. Zubna pulpa ne sadržava proprioceptivne živčane završetke i stoga je karakteristično za pulpnu bol da pacijent ne može lokalizirati zub uzročnik.Sposobnost pulpe da se oporavi od ozljede ovisi o njenoj krvnoj opskrbi, ne živčanoj, i to se mora imati na umu kada se ispituje vitalitet zuba (osjetljivost). Nemoguće je vjerodostojno doći do točne dijagnoze stanja pulpe samo na temelju kliničkih testova. Jedina 100% točna metoda je histološka sekcija.
Iako postoje brojne klasifikacije pulpnih bolesti, samo mali broj kliničkih dijagnostičkih situacija traži identifikaciju prije pružanja učinkovitog liječenja.

Reverzibilni pulpitis – Simptomi su osjetljivost/bol na toplo, hladno ili slatko neposredno nakon podražaja. Bol je uglavnom oštra i može biti teška za lokalizaciju. Brzo prestaje nakon otklanjanja stimulansa. Klinički znakovi pokazuju pretjeran odgovot pulpe na njeno testiranje. Često je na zubu prisutam karijes ili ispun s rubnom pukotinom. Terapija uključuje otklanjanje karijesa i stavljanje umirujućeg zavoja (ZOE) ili trajnog ispuna s odgovarajućom zaštitom pulpe.

Ireverzibilni pulpitis – Simptomi uključuju spontanu bol koja može trajati nekoliko sati, biti gora po noći i vrlo često pulsira po naravi. U početku je izazvana hladnoćom ili toplinom, ali u kasnijim fazama toplina je značajnija za izazivanje boli dok hladnoća može bol i smiriti. Karakteristično je da bol ostaje nakon otklanjanja stimulansa. U početku bol može bit teško lokalizirati, ali kako upala napreduje prema periapikalnim tkivima zub postaje sve osjetljiviji na pritisak. Znakovi: apliciranje tople gutaperke ili drugog toplog predmeta izaziva bol. Zahvaćeni zub može ne reagirati ili smanjeno reagirati na električno testiranje vitaliteta pulpe. Terapija je ekstirpacija pulpe i liječenje korjenskih kanala (uz pretpostavku da je zub za spašavanje). Ako nemate vremena ili lokalna anestezija ne djeluje može se odstraniti koronarna pulpa uz postavljanje Ledermix zavoja. To će iskontrolirati simptome dok se preostala pulpa ne može ekstirpirati pod lokalnom anestezijom u idućoj posjeti.

Dentinska hipersenzitivnost – ova bol nastaje zbog eksponiranog dentina na toplinsku promjenu, dodir ili osmotski stimulus (ali ne daje svaki izloženi dentin simptome). Vjerojatno je posljedica pomicanja dentinske tekućine koja tako stimulira receptore za bol u pulpi. Dijagnoza se postavlja eliminacijom drugih mogućih uzroka i izazivanjem simptoma. Terapija uključuje isključivanje etioloških faktora (promjene oralne higijene, tehnike četkanja zuba) i smanjenjem permeabilnosti dentinskih tubula (pastom za zube koja sadržava stroncij, formalin i/ili fluoride, premazivanjem lakovima za smanjenje dentinske osjetljivosti, dentinskim adhezivima ili ako je indicirano ispunom).

Sindrom slomljenog zuba- simptomi su oštra bol pri zagrizu, kratkog trajanja. Znakova je često malo pa je i dijagnoza otežana. Zub često ima veliki ispun. Pukotina se često ne vidi ali odstranjivanje ispuna često pomaže vizualizirati ju. Pozitivna reakcija na testiranje (vitalitet) normalno se dobije tako da pacijenta zamolimo da zagrize na svitak staničevine. Ova bol može biti povezana s navikom struganja zubima, bruksizmom. Terapija je zamjena ispuna i ponekad liječenje korjenskih kanala.


Periapikalna /periradikularna bol

Napredovanje ireverzibilnog pulpitisa na kraju vodi u nekrozu pulpe. U toj fazi pacijent može osjećati olakšanje od boli i ne tražiti odmah liječničku pomoć. Ako se problem zanemaruje, bakterije i produkti nekroze pulpe odlaze iz korjenskog kanala kroz apeks ili lateralane kanale,a to vodi prema upalnim promjenama i mogućoj boli. Karakteristično je da pacijent točno može odrediti zub o kojem se radi, ako je njegov periodontni ligament upaljen (on je dobro opskrbljen proprioceptivnim živčanim završetcima).

Nekroza pulpe s periapikalnim periodontitisom
Simptomi variraju, ali pacijenti bol oglavnom opisuju kao tupu zubobolju koja se pojačava na zagriz. Znakovi uključuju nereagiranje na testiranje vitaliteta (osim ako je još koji korjenski kanal višekorjenskog zuba vitalan). Na rtg snimci se vidi proširena parodontna pukotina oko korjena ili pariapikalna radiolucencija (granulom ili cista). Terapija može biti liječenje korjenskih kanala ili ekstrakcija zuba.

Akutni periapikalni apsces
Simptomi: ozbiljna bol koja ometa spavanje, zub iznimno osjetljiv na dodir. Znakovi: Zub je pomičan, može biti ekstrudiran. Može se pojaviti lokalizirana ili difuzna oteklina. Vitalitet zuba može zbunjivati jer gnoj može provoditi stimulans prema apikalnim tkivima. Rtg promjene variraju od proširene pukotine parodontnog ligamenta do očite radiolucencije. Važno je diferencirati ovo stanje od parodontnog apscesa.
Terapija : drenirati gnoj i uskladiti okluziju ako je potrebno. Drenaža gnoja se često postiže ulaskom u pulpnu komoricu dijamantnim svrdlom na turbini. Zub treba pridržavati prstom kako bi se izbjegla pretjerana vibracija. Nakon što je drenaža postignuta preferira se pripremiti kanal i postaviti privremeni ispun. Ostavljenje zuba „otvorenim“ treba izbjeći ako je moguće. Ako se zub ipak mora ostaviti otvorenim neka to bude manje od 24 sata, jer nakon ovog vremena kontaminacija korjenskog kanala anaerobnim bakterijama čini daljnju terapiju kanala vrlo teškom. Ako je prisutna fluktuirajuća oteklina u mekanim tkivima, tada ju treba indicirati kako bi se drenaža postigla. Antibiotici se propisuju ako postoje i sistemski simptomi (vrućica, limfadenopatija) ili se upala brzo širi kroz tkiva. Nakon povlačenja akutnih simptoma potrebno je liječiti korjenske kanale ili zub izvaditi.

Kronični periapikalni apsces
Često je asimptomatski. Može biti povezan sa upalom sinusa. Prezentacija može biti slučajna ili nakon akutne egzacerbacije.

Lateralni parodontni apsces
Simptomi su slični periapikalnom apscesu s akutnom boli i osjetljivošću. Vrlo često je praćen lošim okusom u ustima.
Znakovi: zub je uglavnom pomičan uz povezanu lokaliziranu ili difuznu oteklinu okolnih tkiva. Vrlo često se pronađe duboki parodontni džep, iz kojeg će izaći gnoj nakon sondiranja. Rtg pokazuje vertikalni ili horizontalni gubitak kosti, testovi vitaliteta su često pozitivni (osim ako ne postoji vezani endodontski problem – perio-endo lezija).
Terapija: očistiti džep kako bi se postigla drenaža gnoja. Isprati otopinom klorheksidina. Uz pojavu sistemskih simptoma ili je problem rekurentan, propisati treba antibiotik (metronidazol ili amoksicilin).


Bol kojoj nije uzrok zub

Kada nema znakova dentalne i periradikularne patologije tada se u obzir moraju uzeti uzroci koji nisu povezani sa zubima. Drugi uzroci koji se mogu prezentirati poput zubobolje su:
  • Disfunkcija temporomandibularnog zgloba
  • Sinusitis
  • Psihološki poremećaji (atipična odontalgija)
  • Tumori.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za liječenje ili savjet obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.