subota, 26. studenoga 2016.

Duboka karijesna lezija - liječenje

Procjena:
  • Može li se zub sanirati ili ga je bolje izvaditi?
  • Ima li zuba kakvih simptoma? Kakav je karakter i trajanje boli?
  • Ispitajte vitalnost i izvedite perkusiju na zubu (prije lokalne anestezije)
  • Napravite rtg snimke kako biste se uvjerili u dubinu lezije i eventualnu apikalnu patologiju.

Terapija ovisi o procjeni stanja pulpe. Ireverzibilni pulpitis / nekrotična pulpa za terapiju imaju liječenje korjenskih kanala ili ekstrakciju zuba. Reverzibilni pulpitis / zdrava pulpa – cilj je održati vitalitet pulpe selektivnim odstranjenjem karijesnog dentina bez eksponiranja pulpe. Ako postoji sumnja uvijek postupajte kao se radi o reverzibilnom pulpitisu, uvijek stignete liječiti pulpu.

Indirektno prekrivanje pulpe
Idealno preparacija kaviteta bi trebala uključivati odstranjivanje karijesa u potpunosti. Gdje postoji opasnost od eksponiranja pulpe vitalnog zuba može biti bolje napraviti indirektno prekrivanje pulpe. To znači da se na dnu dubokog kaviteta ostavi ostavi malo mekanog dentina (zavaćenog ali ne inficiranog) s ciljem zaustavljanja daljnjeg širenja bakterija i održavanja zdravlja pulpe.
Obrazloženje:
  • Omekšanje dentina prethodi bakterijskoj invaziji.
  • Pulpitis se ne pojavljuje dok bakterije ne dostignu 0,5-1 mm prema pulpi. Ako vitalan zub nema simptoma vrlo je vjerojatno da omekšani dentin najbliži pulpi ne sadrži bakterije.
  • Prognoza za održavanje vitaliteta zdrave pulpe je bolje ako se izbjegne njeno otvaranje.
  • Materijali s antibakterijskim svojstvima pomažu smanjiti bakterijsku aktivnost.
  • Bakterije zatvorene pod ispunom nemaju hranjivih tvari za rast i razmnožavanje pa je lezija zaustavljena.

Postupak liječenja vitalne pulpe
  1. Lokalna anestezija.
  2. Postavljanje gumene plahtice kako bi se smanjio rizik od daljnje bakterijske kontaminacije
  3. Pripremite zub, odstranite karijes s caklinsko-dentinskog spojišta i svu nepoduprtu caklinu.
  4. Pažljivo skidajte omekšani dentin s dna kaviteta. Ako je moguće odstranite sve, ali ako postoji šansa za otvaranje pulpe i dentin je tek lagano mekan, stanite.
  5. Stavite na dno kaviteta stvrdnjavajući kalcij hidroksid.
  6. Pokrijte s klasičnim ili kompozitno modificiranim stakleno ionomernim cementom (Vitrebond).
  7. Prilagodite rubove i okluziju.
  8. Upozorite pacijenta da u početku može očekivati malo osjetljivosti zuba, ali da se vrati na pregled ako se simptomi pojave kasnije.
  9. Pratite zub barem godinu dana.

Ako je potrebno ostaviti dentin koji je vjerojatno inficiran, postavite stvrdnjavajući klacij hidroksid i klasični staklenoionomerni cement. Ostavite tako zub 3 mjeseca prije ponovnog otvaranja kaviteta i potpunog odstranjenja karijesa.

Eksponirana pulpa
  • Ako je eksponiranost pulpe posljedica traume, otvorenos mala i nekontaminirana, napravite direktno prekrivanje pulpe stvrdnjavajućim kalcij hidroksidom i napravite ispun.
  • Ako je pulpa izložena zbog karijesa, a vitalitet pulpe upitan, potrebno je liječenje korjenskih kanala. Ako nemate vremena pulpu možete prekriti Ledermixom i klasičnim stakleno ionomernim cementom i ekstirpirati pulpu u sljedećem posjetu.
  • Pulpotomija je odstranjenje koronarnog dijela pulpe s ciljem da se odstrani oštećeno i kontaminirano tkivo. Indicirana je kod zubi s otvorenom apeksom, jer održan vitalitet pulpe dozvoljava završetak razvoja korjena. Jednom kad se apeks zuba zatvori može se napraviti liječenje korjenskih kanala. Pulpa se odstranjuje do cervikalnog suženja, prekriva nestvrdnjavajućim, stvrdnjavajućim kalcij hidroksidom ili MTA (mineral triokid agregatom) i zub se privremeno zatvara.


Materijali za tretman pulpe

Kalcij hidroksid ima pH-11 što ga čini bakteriostatskim i potiče stvaranje kalcificirane barijere. Kada kalcij hidroksid dođe u kontakt s pulpom formira se zona nekroze pulpe. Taj se sloj naknadno mineralizira kalcijevim ionima iz pulpe. Ovo je materijal izbora za direktno prekrivanje pulpe, pogotovo tip koji se stvrdnjava.

Ledermix je mješavina triamkinolon acetonida (steroida) i demetilklortetraciklina u vodeno topivoj bazi. Ima protuupalni učinak i bakteriostatska svojstva, ali i suprimira obranu pulpe, pa može doći do brzog širenja bilo kojih bakterija na koje antibiotik (u njegovom sastavu ne djeluje). Materijal je kompromisa za terapiju ireverzibilno upaljene pulpe gdje anestezija može biti problem, ili kada se ektirpacija pulpe mora odgoditi.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za liječenje ili savjet obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.