utorak, 29. studenoga 2016.

Karakteristike zubnog implantata


Kada govorimo o dizajnu implantata obično mislimo na dizajn intraosealnog dijela koji imitira korjen zuba. Ipak, izgled i oblikovanje sveze implantata i pričvrsnog dijela za suprastrukturu su vrlo važni.
Izgled implantata ima veliki utjecaj na inicijalnu stabilnost i narednu funkciju u kosti. Niže su navedeni glavni parametri u oblikovanju implantata:
  • duljina implantata
  • promjer implantata
  • oblik
  • karakteristike površine

Duljina implantata
Implantati su dostupni u duljinama od oko 6 mm do čak 20 mm. Najčešće korišteni implantati imaju duljinu između 8 i 15 mm (oni odgovaraju najčešćim duljinama korjenova prirodnih zuba). Postoji tendencija prema korištenju duljih implantatima u sustavima poput Branemark u usporedbi s npr. Straumann sustavom (zbog različitog pristupa).

Promjer implantata
Većina implantata ima 4 mm promjer. Promjer od barem 3,3mm se preporučuje u normalnim okolnostima kako bi se osigurala dovoljna snaga implantata. Danas su dostupni i implantati sa 3 mm promjerom. Uglavnom se koriste u situacijama kada neće biti jako opterećivani (npr. prilikom nadomještanja donjeg sjekutića). Uži implantati mogu biti napravljeni iz jednog komada (tako da na sebi sadržavaju pričvrsni dio za suprastrukturu), jer su pretanki da bi se mogla ostvariti veza s pričvrsnim dijelom putem vijka potrebnog promjera.
Postoje i implantati većeg promjera, 5 mm i više. Oni su naravno jači, imaju veću površinu za svezivanje s kosti i često su indicirani u području molara. Ipak, ne koriste se često jer pacijenti često nemaju dovoljno široku kost čeljusti.

Oblik implantata
Postoje implantati različitih oblika. Oblik i dizajn vijka implantata zajedno s preporučenim mjestom preparacije imaju utjecaj na kirurški postupak i stabilnost implantata. Većina implantata imaju paralelni cilindrični ili konični cilindrični oblik s navojem. Konični implantati uglavnom zahtijevaju jači torque za postavljanje implantata jer širi dio postupno proširuje pripremljeno mjesto. Dizajn apikalnog dijela implantata također može biti paralelan ili je češće koničan kako bi se omogućilo lakše postavljanje implantata. Apikalni dio moe biti ravan ili imati rezne bridove za samonarezivanje kosti. Navoji mogu biti više zaobljeni ili oštri te na taj način pridonijeti stabilnosti implantata pri inserciji. Koronarni kraj implantata može imati paralelne plohe ili se može širiti kako bi se osigurala veća glava ili platforma za povezivanje s pričvrnim dijelom za suprastrukturu. Vanjska površina koronarnog dijela implantata može imati isti profil navoja kao i tijelo implantata, finije mikronavoje ili glatku površinu. Veza implantata s pričvrsnim dijelom za suprastrukturu može biti smještena unutar implantata (interna veza) ili može biti na vrhu implantata (eksterna veza).

A - Straumann implantat malog promjera s vanjskim heksagonalnim pričvrsnim dijelom; B - Straumannov implantat standardog promjera i unutarnjim pričvrsnim dijelom.


Karakteristike površine implantata
Stupanj površinske hrapavosti ovisi o sustavu implantata koji se promatra. Postoje implantati čije su površine strojno obrađivane, pjeskarene, jetkane, špricane plazmom, prekrivene posebnim premazima ili kombinacija gore navedenog.
Originalni Branemark implantati imaju strojno obrađenu površinu kao rezultat izrezivanja navoja vijka. Oni imaju male grebene vidljive pod velikim povećanjem. Ovaj stupanj površinske nepravilnosti se smatrao skoro pa idealnim jer kod glatkijih površina može izostati oseointegracija, a grublje površine su podložnije oslobađanju iona i koroziji. Kako god, većina modernih implantata ima nešto grublju površinsku strukturu koja pogoduje bržoj i boljoj oseointegraciji.
Optimalna površina implantata još se uvijek mora definirati. Neke površine se bolje ponašaju u određenim uvjetima. Povećanjem površinske nepravilnosti stvara se potencijal za povećanjem površine implantata koji je u kontaktu s kosti, ali to može ići na teret veće ionske izmjene i površinske korozije. Bakterijska kontaminacija površine implantata vezana je uz nepravilnost površine implantata. Trenutni trend ide prema implantatima umjereno nepravilne površine.

Dizajn sveze implantata i suprastruktura
Većina sustava implantata ima raznolik spektar pričvrsnih nastavaka za njihove različite primjene (npr. pojedini zub, fiksni protetski nadomjestak, pokrovna proteza) i tehnike (npr. tvornički napravljen pričvrsni dio, pričvrsni dio koji se može preparirati,..). Originalna Branemark sveza se opisuje kao ravni vanjski heksagon. Heksagon dozvoljava rotaciju implantata tijekom njegovog postavljanja. Za nadomještanje jednog zuba je ovo osnovni oblik.
Postupak za kojeg se dokazalo da je vrlo koristan je direktno otiskivanje glave implantata, radije nego pričvrsnog dijela, a da se odabir pričvrsnog dijela ostavi za laboratorij. Pričvrsni dio se veže za implantat pričvrsnim vijkom. Sveza se uglavnom provjerava rentgenski.
Sustav Astra Tech implantata bio je jedan od prvih koji je inkorporirao konični pričvrni dio u koničnu glavu implantata, a od proizvođača je to opisano kao konično sedlo. Pričvrsni dio je samovodeći pa se lako postavlja i na teško dostupnim mjestima u ustima. Ne mora uvijek provjeravati rentgenski. Ovakvom konstrukcijom postiže vrlo sigurna i jaka sveza.
Straumannov implantata je na nivou tkiva glatko ispoliran kako bi se meka tkiva prilagodila.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite izabranom liječniku.