subota, 26. studenoga 2016.

Ekstrakcija ili liječenje mliječnih zuba

Unatoč značajnom smanjenju pojavnosti karijesa, još uvijek postoji dilema treba li mliječne zube zadržati i liječiti ili ih izvaditi. U donošenje odluke treba uključiti brojne faktore.

Dob
Dob utječe na kooperativnost djeteta za restorativne tretmane, očekivano trajanje zuba u ustima i ozbiljnost problema zbog preranog gubitka mliječnog zuba (što je zub ranije izgubljen to će biti veći gubitak prostora za trajne zube).

Medicinska anamneza
Mogući izvori rekurentnih bakterijemija treabaju biti eliminirani kod pacijenata koji su imali ili imaju srčanu bolest ili su imunokompromitirani (u tom slučaju je liječenje pulpe neprikladno i zub treba izvaditi u lokalnoj anesteziji uz pokrivenost djeteta antibioticima). Kod hemofiličara treba izbjegavati vađenja i što dulje očuvati mliječni zuba, ako je moguće do spontanog ispadanja. Kod ovih pacijenata je prevencija iznimno važna.

Motivacija i kooperativnost roditelja
Roditelji su ti koji dovode dijete na liječenje stoga ih je potrebno upoznati s dobrobitima očuvanja mliječnih zuba. Nažalost, manji dio populacije još uvijek gleda sumnjičavo stomatologe koji popravljaju mliječne zube, jer „svi znaju kako će jednom mliječni zubi ispasti“.

Stopa karijesa
Kod djeteta s uglavnom intaktnim zubima i s vrlo malo karijesa potrebno je iskoristiti sve mogućnosti zadržavanja zuba u ustima. U ustima gdje je karijes vrlo proširen može se ući u kompromis pa izliječiti drugi mliječni molar i izgubiti prvi molar.

Bol
Ako dijete pati zbog boli od jednog ili više zuba, to je stanje koje treba rješiti što prije. Ako dijete nema simptoma to daje stomatologu više vremena da otkrije uzrok i postigne kooperativnost djeteta.

Proširenost lezije
Kod mliječnih zuba zahvaćenost marginalnog ruba upućuje na visoku mogućnost zahvaćenosti pulpe. Ako nekoliko mliječnih molara zahtijeva liječenje pulpe, a kooperativnost /motivacija je slaba, treba ozbiljno razmisliti o ekstrakciji.

Smještaj zuba
Rani gubitak mliječnih sjekutića će imati manji učinak, ali ekstrakcija očnjaka ili molara će odvesti do kasnije zbijenosti zuba trajne denticije. Ekstrakcija drugog mliječnog molara, pogotovo u gornjoj čeljusti treba biti odgođena ako je moguće sve do pojave prvog trajnog molara.

Malokluzija
Ako još uvijek nije odlučeno hoće li zub ostati ili ide van, treba razmisliti o okluziji. U slučajevima gdje postoji mogućnost zbijenosti zuba, restoracija karijesnog zuba je indicirana kako bi spriječio daljnji gubitak prostora.

Toliko o teoriji. U praksi treba uvijek zapamtiti da nam je dugoročan cilj imati sretnog i kooperativnog pacijenta. To bi značilo da je za neku djecu prihvatljivija ekstrakcija nekoliko karijesnih zuba u jednom posjetu nego produljena borba u stolcu kroz nekoliko tretmana. Za većinu je bolje popraviti zub nego stvoriti rizik za upotrebu opće anestezije koja isto tako može biti uznemirujuće iskustvo.
Neizbježno je da ćemo ponekad donijeti pogrešnu odluku, ali i mi smo svi ljudi.



Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za liječenje potražite svog odabranog doktora dentalne medicine.