utorak, 29. studenoga 2016.

Oralne manifestacije endokrinih bolesti

Akromegalija
Oralni znakovi akromegalije uključuju povećanje jezika i usana, razdvajanje zubi i povećanje veličine čeljusti, pogotovo madibule. Rezultat je klasa III malokluzije. Ponekad pacijenti opisuju bol u čeljustima koja reagira na terapiju tumora hipofize koji proizvodi hormon rasta odgovoran za ovu bolest. Terapija: tans-sfenoidalna hipofizektomija.

Addisonova bolest (adrenokortikalna hipofunkcija)
Klasično uzrokuje melanotičku hiperpigmentaciju oralne sluznice, najčešće obraza. Može biti dio endokrinokandidijaznog sindroma.


Cushingov sindrom
Lice u obliku mjeseca i oralna kandidioza su česte manifestacije ove bolesti na glavi i vratu. Često se vide i akne po licu. Ponekad je potrebna steroidna profilaksa.

Hipotireoidizam
Kongenitalni hipotireoidizamje povezan s povećanjem jezika, s napuhnutim usnama i odgođenom erupcijom zuba. Kod hipotireoidizma u odraslih osoba, natečenost lica i usana se isto tako pojavljuje, ali nema osobitih oralnih promjena. Terapija s karbimazolom je rijedak uzrok oralnih ulceracija.

Hipertireoidizam
Nije povezan s posebnim oralnim promjenama. Okularna proptoza je karakteristična za Gravesovu bolest.

Hipoparatireoidizam
Može biti sastavni dio endokrino-kanididoznog sindroma. Mogu biti vidljive parestezije zbog hipokalcemije. Ponekad se javlja zakašnjelo nicanje zuba i hiperplazija cakline.

Hiperparatireoidizam
Rijetka je promjena. Uzrokovana je hiperplazijom ili adenomom paratiroidnih žlijezda. Povišen je parathormon, a on uzrokuje povećanje slobodnih kalcijevih iona oslobođenih iz kosti. U čeljustima se manifestira gubitkom lamine dure.

Dijabetes
Kod dijabetesa se ne pojavljuju specifične oralne promjene iako se manifestacija smanjene otpornosti na infekcije može vidjeti ako je dijabetes loše kontroliran (npr. ozbiljna parodontna bolest). Kserostomija može biti znak ketoacidoze. Sijaloza se ponekad vidi u kasnijoj fazi dijabetesa. Pečenje usta može pratiti dijabetes, a oralna i facijalna disestezija može odražavati perifernu neuropatiju koja se nalazi kod dijabetesa. Postoji tendencija sporijem cijeljenju nakon operacije.

Spolni hormoni
Već je prepoznata veća pojavnost i ozbiljnost gingivitisa u pubertetu i u trudnoći. Kod nekih žena su rekurentne aftozne ulceracije povezane s menstrualnim ciklusom. Određeni simptomi, obično osjećaj pečenja jezika, usta ili opća bol jezika ili usta, opisani u menopauzi. Treba zapamtiti da se u to vrijeme kod žene događaju duboke fiziološke promjene, a ovi simptomi mogu biti manifestacija atipične facijalne boli (prije nego direktan efekt promjene u hormonima). Čini se da nadomještanje hormona ne pomaže.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.