subota, 26. studenoga 2016.

Dento-facijalne infekcije

Infekcije vezane za zub se rijetko defintivno liječe antibioticima i analgeticima. Većina infekcija u ovom području zahtijeva kirurško liječenje, a uzrokovane su bakterijama iz nekrotične pulpe, parodontnih džepova ili perikoronitisa. Mogu ugrožavati život ako im se dozvoli napredak, npr. u fascijalne prostore vrata ili u kavernozni sinus, ili ako ostanu fokus infekcije i predstavljaju rizik od pojave infektivnog endokarditisa.

Mikrobiologija
Uzročnici dento-facijalnih infekcija su uglavnom komenzalni mikroorganizmi od kojih su najvažniji anaerobi. Predominantna vrsta su bakteroidi (anaerobi) i streptokoki (aerobi i anaerobi) i uglavnom su osjetljivi na peniciline. Rijetko se prijavljuje njihova otpornost. Bakteroidi su gotovo uvijek osjetljivi na metronidazol. Zapamtite kako aerobni patogeni uspostavljaju infekciju (tako da nije dobro oslanjati se samo na metronidazol).

Dijagnoza
Postavljanje dijagnoze je uglavnom jednostavno i temelji se na boli, oteklini, povišenoj temperaturi i iscjedku.

Apikalni apsces
Zubi s apikalnim apscesom su avitalni i osjetljivi na perkusiju. Mogu biti diskolorirani ili okrunjeni te imati traumu u prošlosti ili punjenje kanala. Bol i osjetljivost na perkusiju uglavnom nestaje kada se gnoj izdrenira (često u bukalni sulkus, uz iznimku palatalnih korjenova gornjih molara koji se dreniraju palatinalno). Može biti vezano uz periostitis i ozbiljno zadebljanje.
Terapija – Drenažu gnoja treba napraviti ili kroz korjenski kanal ili incizijom fluktuirajućeg apscesa. Zadnja opcija je ekstrakcija pod lokalnom anestezijom. Palatinalni ili bukalni apscesi mogu biti drenirani dosta jednostavno pod lokalnom anestezijom infiltracijom manje količine anestetika između šupljine apscesa i mukoze koja ga prekriva. Nakon toga apsces se incidira i šupljina prođe sa zatvorenim forcepsom. Treba se osigurati drenaža umetanjem gumenog drena (to je posebno bitno kada se radi o apscesu na nepcu). Pokrijte pacijenta antibiotikom poput amoksicilina (500mg) na 5-7 dana, metronidazola (400mg 5-7 dana) ili kombinacijom ova dva antibiotika.

Parodontni apsces
Parodontni apsces nastaje u već prije postojećem parodontnom džepu. Inicijalni tretman uključuje inciziju i drenažu, a prati ga eliminacija džepa, osim ako ekstrakcija zuba nije jedino ispravno rješenje.

Perikoronitis
Perikoronitis je upala i infekcija gingive koja prekriva djelomično niknuli zub, često preko umnjaka. Terapija uključuje ekstrakciju umnjaka suprotne čeljusti ako on iritira gingivu iznad djelomičnog izraslog umnjaka, ispiranje džepa fiziološkom otopinom ili klorheksidinom i antibiotike ako su potrebni. Neke umnjake povezane s perikoronitisom treba odstraniti.

Suha alveola
Suha alveola je osteitis koji se javlja nakon ekstrakcije zuba. Najčešće se javlja u mandibuli nakon vađenja molara. Predisponirajući faktori su pušenje, kirurška trauma, lokalna anestezija, suha alveola u anamnezi, bolesti kostiju ili imunodeficijencija.
Dijagnoza. Javlja se bol obično 2-4 dana nakon vađenja zuba, po prirodi je slična zubobolji, ali je mnogo jača. Alveola izgleda upaljeno, a izložena kost je obično vidljiva.
Terapija uključuje nježno ispiranje i prekrivanje kosti s Alvogyl, BIPP ili ZOE preparatima. Topikalni metronidazol je alternativa. Klorheksidin u otopini za ispiranje usta može također pomoći. NSAID (nesteroidni antiupalni lijekovi) su sistemski analgetici koji se koriste u tim slučajevima. Profilaktički antibiotici koji djeluju na anaerobe (poput metronidazola) smanjuju pojavnost ovog stanja.

Aktinomikoza
Stalna slabija infekcija. Terapija je drenaža i uzimanje amoksicilina 500mg kroz 6 tjedana. Doksicilin od 100mg je alternativa.

Stafilokokni limfadenitis
Često je viđen kod djece gdje mala ozljeda kože ili mukoznih membrana omogućuju ulazak patogena. Može imitirati izgled ošamarenog (udarenog) lica s crvenilom zbog egzotoksina. Ako je potrebno treba izdrenirati i dati pacijentu flukloksacilin (125-500 mg ovisno o dobi).



Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.