nedjelja, 27. studenoga 2016.

Inhalacija stranog tijela tijekom stomatološkog liječenja

Kombinacija malenih instrumenata i poluležeći položaj pacijenta potreban kod mnogih dentalnih procedura neizbježno povećava rizik od inhalacije stranih tijela. Dva su moguća scenarija, ovisno o tome jesu li zahvaćeni gornji ili donji dišni putevi.

Gornji dišni putevi
Ukoliko strano tijelo zastane u gornjim dišnim putevima, izazvat će se kašalj kod pacijenta. On će vjerojatno biti dovoljan za izbacivanje stranog tijela. Osobu koja se guši treba nagnuti prema naprijed kako bi pomogli kašljanje. Ako je opstrukcija potpuna i pojavljuju se znakovi cijanoze treba napraviti sljedeće:
  1. Pacijent pri svijesti. Podržite prsa s jednom rukom, a drugom rukom udarite između lopatica. Ponovite do 5 puta ako je potrebno. Ako time ne izbacite strano tijelo izvedite Heimlichov hvat (stanite iza pacijenta, obujmite ga rukama i naglo stisnite prema gore i unutra kako bi se zrak naglo izbacio iz pluća). Ponovite 5 puta. Naizmjenično izvodite pet udaraca između lopatica s pet Heimlichovih zahvata.
  2. Pacijent bez svijesti. Strano tijelo pokušajte otkloniti prstima. Pokušajte s abdominalnim pritiskanjem dok pacijent leži. Ako ništa ne pomaže, krikotiroidna punkcija može pomoći ako je opstrukcija iznad ovog nivoa.

Donji dišni putevi
U ovom slučaju bit će zahvaćen tek dio pluća, pa se radi o manje opasnom stanju. Također je lakše promašiti dijagnozu. U principu ovo uključuje zub ili fragment zuba koji je ispao iz kliješta prilikom vađenja. Ako je pacijent u poluuspravnom položaju objekt uglavnom završi u desnom posteriornom bazalnom režnju. O tome morate upozoriti pacijenta i uputiti da na bolničko liječenje, jer ne reagiranje dovodi do kolapsa i infekcije.