utorak, 29. studenoga 2016.

Kemijska sredstva koja usporavaju stvaranje plaka


Kontrola plaka mehaničkim odstranivanjem je vrlo zahtijevna bilo da se radi profesionalno ili osobno. Zadovoljavajuća kućna mjera traži manualnu spretnost i visoki stupanj motivacije koji mnogi pacijenti nemaju. Iz tog razloga postoji niz kemijskih sredstava koji pomažu u redukciji nakupljanja plaka. Neka kemijska sredstva djeluju tako da sprječavaju kolonizaciju ili odstranjuju već nakupljene mikroorganizme. Mnogo je atiseptičnih otopina koje trenutno smanjuju broj bakterija u plaku, ali samo ona sredstva koja ostaju aktivna u ustima i dulje vrijeme nakon korištenja su sposobna značajno usporiti nastajanje plaka.

Tako se čini da kationski bisbugvanid, klorheksidin, ima bolji učinak n kao inhibitor plaka in vivo od ostalih antiseptika koji pokazuju jednaki ili bolji učinak in vitro. Fenolna sredstva (Listerin) i triklosan su umjereno učinkoviti, dok su kvaterne amonijeve soli, metalne soli, fluoridi, sangvinarin, oksidirajući agensi, heksetidin i enzimi male učinkovitosti.


Klorheksidin

Klorheksidin ima širok spektar antibakterijske aktivnosti protiv Gram-pozitivnih i Gram-negativnih organizama. Prvo se prodavao kao općeniti dezinficijens kože i mukoznih membrana. Uglavnom se koristi u obliku klorheksidin diglukonata. Pozitivno nabijen klorheksidin veže se za bakterijsku stanicu i druge površine u ustima uključujući kristale hidroksiapatita na caklini, organsku pelikulu koja prekriva zub, mukozne membrane i salivarne proteine. Uz to što trenutno djeluje na oralne bakterije, zadržava se na površini zuba i ima produljeno djelovanje kroz nekoliko sati. On uništava permeabilne barijere i precipitira citoplazmu.

Farmakodinamika klorheksidina u ustima pokazuje da ga se ne treba korisititi češće od dva puta na dan. Doza od 10 ml 0,2% vodene otopine koja se mućka u ustima 1 minutu, dva puta dnevno, smanjuje broj bakterija 85-95 posto. Time se sprječava nakupljanje plaka i gingivitis kod pacijenata kojima je oralna higijena lošija.

Klorheksidin dolazi u obliku otopine za ispiranje usta, zubne paste, gela ili spreja. Nažalost ima neke nuspojave pa nije pogodan za dugotrajnu upotrebu. Jedna od nuspojava je promjena okusa, no i to se može pokušati izbjeći primjenom nižih koncentracija. Otopine za ispiranje usne šupljine s klorheksidinom uvelike smanjuju stvaranje supragingivnog plaka, ali im je efekt manje dramatičan u slučajevima gingivitisa sa već formiranim subgingivnim plakom.

Mnogi sastojci zubnih pasta, uglavnom anionski detergenti će ući u interakciju s klorheksidinom i inaktivirati ga. Iz tog razloga nije se baš uspjelo u nastojanju da se napravi učinkovita zubna pasta s klorheksidinom.

Vodeni gelovi s 1% klorheksidinom su komercijalno dostupni već mnogo godina. Klinička istraživanja su pokazala umjerenu redukciju plaka i gingivitisa kod učesnika koji su zube četkali gelom. Nedostatak detergenta i abraziva iz gelova klorheksidina pacijenti ne vole i zato takva vrsta gelova nije baš dobro prihvaćena. Klorheksidinski gel se može primjenjivati u nosačima na zubima ozbiljno hendikepiranih osoba kod kojih su konvencionalne metode čišćenja zuba gotovo nemoguće za izvesti.

Druga opcija za održavanje higijene kod osoba koje otežano održavaju oranu higijenu su sprejevi klorheksidinske otopine, iako su oni manje djelotvorni nego kada se primjenju vodena otopina za mućkanje u ustima ili gel. Iako prilikom pravilne primjene ovih sprejeva od strane osposobljenih osoba njihova učinkovitost se može mjeriti s učinkovitošću otopina za ispiranje.

Sigurnost klorheksidina
Bakteriološke studije su pokazale da nakon dugotrajne upotrebe klorheksidinskih otopina za ispiranje usta dolazi do smanjenje salivarnih i mikroorganizama u plaku, bez značajne promjene u sastavu prisutnih mikroorganizama ili pojave njihove mutacije i rezistencije.
Klorheksidin je slabi iritans i malo je vjerojatno da će uzrokovati preosjetljivost. Apsorpcija nakon oralne primjene je slaba i dugotrajna primjena ne dovodi do promjena u hematološkim ili biokemijskim parametrima. Dugotrajna upotreba nema karcinogeno ili teratogeno djelovanje.

Nuspojave
Većina nuspojava je lokalne prirode. Ima neugodan okus i može poremetiti osjet okusa i do nekoliko sati. Kod manjeg broja pacijenata se mogu pojaviti deskvamativne lezije, vjerojatno zbog precipitacije kiselih mucina i proteina koji štite mukozne membrane. To čini epitel ranjivijim na mehaničku traumu ili citotoksičnost kemikalija (tako i klorheksidina). U par slučajeva je došlo do oticanja parotidne žlijezde (vjerojatno zbog začepljenja mehaničke prirode, ali se ono dogodilo tijekom korištenja klorheksidinske otopine).
Smeđa diskoloracija zuba i ispuna je česta. Smeđe mrlje na dorzumu jezika se pojavljuju samo kod korištenja otopina, ne i kod primjene gelova.

Kada se klorheksidin koristi?
Klorheksidin je učinkovit u sljedećim situacijama:
  • Postoperativna briga za parodontne rane
  • Tretman deskvamativnih oblika gingivitisa (pacijenti s bolnim gingivnim lezijama mogu se staviti na terapiju klorheksidinom umjesto četkanja zuba)
  • Za kontrolu plaka tijekom intermaksilarne fiksacije
  • Dugotrajna kontrola plaka kod hendikepiranih osoba ili drugih medicinsko kompromitirajućih stanja.

Nažalost, uspjeh klorheksidina u ovim specifičnim situacijama nije jednak onomu kada se primjenjuje u liječenju parodontne bolesti. Kao što je prije napomenuto, standardno ispiranje usta ovom otopinom neće otkloniti nakupljeni supragingivni plak ili proći gingivalni rub kako bi se otklonio subgingivni plak. Važno je napomenuti kako klorheksidin ne prolazi u interdentalne prostore dovoljno uspješno kako bi imao utjecaja na interdentalni gingivitis. Liječenje gingivitisa i parodontitisa se prvenstveno tretira i liječi dobrom oralnom higijenom i upotreba klorheksidina u početnim stadijima liječenja može samo zamaskirati loše održavanje higijene. Stoga bi upotrebu klorheksidina trebalo sačuvati za stanja gdje se mehaničko odstranjivanje plaka ne može provesti.


Fenolna sredstva

Listerine, kombinacija esencijalnih ulja povezanih s fenolima, timola i eukaliptola, pomiješanih s mentolom i metil salicilatom u vehikulumu vode i alkohola je vrlo dobra komercijalna otopina za ispiranje usta. Prva istraživanja pokazuju njegovo umjereno djelovanje protiv plaka i gingivitisa, uz eventualnu pojavu gorčine i povremenih mrlja kao osnovnih nuspojava. Listerin ima nešto slabiju učinkovitost od klorheksidina.

Triklosan, još jedan neionski fenol, je česti sastojak sapuna i deodoranata u zadnjih 25 godina. To je sredstvo širokog spektra djelovanja na mikrobe. Kao sastojak otopina za ispiranje usta ima umjereno djelovanje na usporavanje nastanka plaka i gingivitisa bez nuspojava kada se koristi za ispiranje prije četkanja. Neionski je pa je kompatibilan sa sastojcima zubnih pasta, te je njihov česti sastojak.