utorak, 29. studenoga 2016.

Liječenje ozlijeđene pulpe


Stanja u kojima je pulpa u akutnoj opasnosti i u kojima stomatolog može intervenirati kako bi ju zaštitio su sljedeća:
  • Duboki karijes
  • Izlaganje pulpe zbog slučajne ili ijatrogene traume.

Dentalni karijes je još uvijek najčešći uzrok ozljede pulpe. Klinički tretman dentalnog karijesa uključuje potpuno odstranjivanje karijesnog dentina kako bi se eliminirala infekcija i spriječilo napredovanje bolesti. Pripremljen kavitet se zatim pečati kako bi se spriječila nova infekcija ili reaktivacija mikroorganizama koji su slučajno zaostali.


Indirektno prekrivanje pulpe

Ponekad posebno duboki karijesni proces uz vitalnu, asimptomatsku pulpu, dovodi stomatologa u dilemu. Treba li karijes u potpunosti odstraniti uz znanje da će u tom slučaju doći do eksponiranje pulpe ili da se dio zahvaćenog dentina ostavi pod ispunom kako bi se izbjeglo otvaranje pulpe. U tom slučaju nije diskutabilno odstranjivanje karijesnog tkiva sa periferije kaviteta (ono mora biti u potpunosti otklonjeno prije „rješavanja“ karijesa na pulpnim zidovima). Pritom treba biti osigurana čisto radno polje, idealno bi bilo s gumenom plahticom, a najmanje s primjerenim usisavanjem sline i izolacijom svitcima staničevine. Konvencionalna učenja su bazirana na pogledu da je dio karijesne lezije demineralizirani ali sterilni dentin koji se sa sigurnošću može ostaviti u kavitetu. Trenutno je nemoguće s točnošću procijeniti kada se radi o takvoj vrsti dentina i u praksi je procjena vrlo subjektivna. 

Dakle, možemo reći da kada se dosegne zadovoljavajući stupanj odstranjenja karijesa dentinsko pulpni kompleks se tretira postupkom „indirektnog prekrivanja pulpe“ (najčešće kalcij hidroksidnim cementom) prije postavljanja ispuna. Cilj kalcij hidroksida je stvaranje baktericidne okoline s visokim pH i poticanje pulpe na odlaganje dentina (kako bi sebe zaštitila). Tvrdi se kako kalcij hidroksid aktivno potiče odlaganje reparativnog dentina, no nema dokaza o njegovom specijalnom djelovanju, osim da osigurava čisto područje za pulpu koja u tim uvjetima može nastaviti sa svojom prirodnom aktivnošću.


Direktno prekrivanje pulpe

Unatoč pažljivosti do izlaganja pulpe ipak često dolazi tijekom preparacije kaviteta. Također pulpa često bude izložena tijekom kompliciranih fraktura zuba.

Kada se dentalni karijes proširio do pulpe u smislu da je pulpa izložena karijesu, tada ona postaje inficirana mikroorganizmima i ima male šanse za preživljenje, čak i ako ne pokazuje simptome. Slično, traumatska izloženost pulpe u periodu od 24 sata dovodi do kontaminacije pulpe mikroorganizmima i teško da može preživjeti.

Najbolja je prognoza za onu pulpu koja je odmah tretirana nakon traumatske izloženosti. Tada se zub treba izolirati (najbolje gumenom plahticom), pulpna rana treba biti očišćena i napravljena hemostaza s otopinom natrijevog hipoklorita. Hemostaza je kritična za uspjeh bilo kojeg direktnog prekrivanja pulpe. Neuspjeh u zaustavljanju krvarenja može izazvati upalu pulpe i posljedičnu lošu prognozu. Nakon toga se pulpa prekriva cementom kalcijevog hidroksida za daljnju dezinfekciju izložene pulpe i poticanje odlaganja reparativnog tkiva. U zadnje vrijeme se fokus usmjeruje na adhezivne kompozite koji se vežu na dentin kao vrstu materijala koji mogu osigurati čistu, dobro zatvorenu okolinu za kompletan oporavak pulpe. Ovakav pristup je sve više prihvaćen iako dugoročan ishod još nije poznat. Kalcij hidroksid ne drži više tako slavnu poziciju kao agens koji potiče regeneraciju pulpe. Različiti materijali poput staklenoionomernih cemenata i mineral trioksid agregat imaju svoje prednosti. 

Radikalni novi bioaktivni pristupi poput primjene ljudskog faktora rasta za poticanje nastanka dentinskog mostića se danas naširoko istražuju. Treba zapamtiti da čak niti bioaktivni pristup ne može pomoći u slučaju odumiranja pulpe.


Amputacija pulpe

Jednostavno prekrivanje pulpe se ne može savjetovati za pupu oštećenu karijesom ili pulpu koja je nakon traume izložena duže vrijeme (dulje od 24 sata). Kod nezrelih zuba gdje formacija korijena još uvijek nije završena i gdje bi liječenje kanala bilo teško, treba iskoristiti sposobnost pulpe za reparaciju. U tim situacijama se preporučuje amputacija pulpe. Njome se želi odstraniti sav inficirani materijal i ostaviti sterilno i zdravo radikulrano pulpno tkivo koje će završiti formaciju korjenova.

Raditi treba u aseptičnim uvjetima. Odstranjuje se 2-3 mm inficiranog pulpnog tkiva dijamantnim svrdlom na turbini uz ispiranje sterilnom fiziološkom otopinom. Stanje pulpnog tkivo ispod ovog sloja može se procjeniti na temelju jačine krvarenja iz rane. Krvarenje bi trebalo biti slabo i brzo iskontrolirano. Na ranu se stavlja natrijev hipoklorit za daljnju dezinfekciju. Ne treba pokušavati zamaskirati stanje pulpe pokušavajući hemostazu postićia astrigensima. Ako se hemostaza ne može postići treba odstraniti još tkiva. Nakon postizanja hemostaze na ranu se može staviti tradicionalni kalcijev hidroksid, MTA ili primejniti neki biološki pristup. U bilo kojem slučaju kavitet treba ispuniti i dobro zabrtviti. Ovaj postupak je opisao Cvek 1978, godine za liječenje trauatski izložene pulpe, i dugotrajni uspjeh je iznosio preko 80%.

Dobrobiti odstranjenja inficiranog tkiva zuba su prepoznali dječji stomatolozi koji pomalo DPP smatraju visoko rizičnim postupkom za liječenje eksponirane pulpe mliječnih zuba.
Korištenje adstrigensa poput željezovog sulfata za kontroliranje krvarenja može se činiti logičnim ali ne mora pomoći u konačnom ishodu. Krvarenje koje je teško kontrolirati može ukazivati na ireverzibilnost upale tkiva, a pulpa će odumrijeti uz korištenje bilo kojeg medicinskog proizvoda.