subota, 26. studenoga 2016.

Faktori kosti i postavljanje zubnog implantata


Kada se implantat postavi u kost, treba postojati njegov uski dodir s kosti kako bi se osigurala primarna stabilnost. Prostor između implantata i kosti se prvo popuni krvnim uguškom i proteinima seruma/kosti. Iako se velika pažnja poklanja izbjegavanju oštećenja kosti, inicijalni odgovor kosti na kiruršku traumu je resorpcija nakon koje zatim slijedi odlaganje nove kosti. Postoji kritični period u procesu cijeljenja nakon otprilike dva do tri tjedna nakon insercije implantata kada će posljedica resorpcije kosti biti manja stabilnost implantata od one postignute prilikom njegovog postavljanja u kost. Naknadno stvaranje će rezultirati povećanjem kontakta implantata s kosti i pridonijet će sekundarnoj stabilnosti implantata.

Stabilnost implantata u vrijeme njegovog postavljanja je vrlo važno i ovisi o količini i kvaliteti kosti, i naravno o karakteristikama implantata.

Bezubi greben može se klasificirati prema obliku (količina kosti) i kvaliteti kosti. Nakon gubitka zuba alveolarni greben se resorbira po širini i visini. U ekstremnim slučajevima, resorpcija kosi se nastavlja i ispod alveolarnog nastavka te ulazi u bazalnu kost čeljusti. Rentgenski se može procijeniti količina kosti, dok se njena kvaliteta nešto teže procjenjuje. U mnogim slučajevima kvaliteta kosti se može potvrditi tek njenom kirurškom preparacijom i to mjerenjem potrebnog torka za preparaciju mjesta postavljanja implantata. Primarna stabilnost (i sekundarna također) implantata može biti procijenjena analizom rezonantne frekvencije što se pokazalo korisnim u eksperimentalnim istraživanjima i protokolima brzog liječenja.

Najjednostavniju kategorizaciju kvalitete kosti napravio je Lekholm. Kost je podijeljena u tipove od 1 do 4. Tip 1 kosti je predominantno kortikalna kost i može pružiti dobru stabilnost kod postavljanja implantata, ali se lakše oštećuje pregrijavanjem tijekom bušenja kosti (pogotovo na mjestima gdje se ide više od 10mm u dubinu). Tip 2 i 3 kosti su najpogodnije za postavljanje implantata. Imaju dobro formirani korteks i gusto trabekulirane medularne prostore s dobrom krvnom opskrbom (tip 2 ima gušću trabekulaciju od tipa 3). Tip 4 kosti ima tanki kortikalni sloj ili on nedostaje te rijetku trabekulaciju. Pruža slabu primarnu stabilizaciju implantata i ima manje osteogenog potencijala za poticanje oseointegracije. Iz tih razloga povezuje se s neuspjehom kod postavljanja implantata.

Cijeljenje oseointegracijom je vrlo ovisno o kirurškoj tehnici kojom se izbjegava pregrijavanje kosti. Spora vrtnja svrdla, korištenje postupno sve većih oštrih svrdala uz stalno ispiranje fiziološkom otopinom trebalo bi održati temperaturu tkiva ispod temperature na kojoj dolazi do oštećenja (otprilike 47 stupnjeva C kroz 1 minutu). Daljnje mjere uključuju hlađenje tekućine za ispiranje.

Faktori koji kompromitiraju kvalitetu kosti su infekcija, zračenje i teško pušenje.

A – klasifikacija resorpcije čeljusti prema Cawood i Howellu (1991) pokazuje profile kosti kroz različite stadije i regije, 1=prednji dio mandibule, 2=stražnji dio mandibule, 3=prednji dio maksile, 4=stražnji dio maksile.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se izabranom liječniku.