utorak, 29. studenoga 2016.

Kolabirani pacijent u stomatologiji

Kada se susretnete u ordinaciji s iznenadnim kolabiranjem pacijenta prvo se Vi morate smiriti i NE paničariti! Možete pomoći pacijentu jedino ako ostanete pribrani i racionalno razmišljate. Ako je pacijent iznenada izgubio svijest, a nema osnove za postavljanje očite dijagnoze, treba napraviti niže navedene postupke.

  • Održite dišni put prohodnim i dajte pacijentu kisik ako ste u mogućnosti.
  • Postavite pacijenta u ležeći položaj. Ako se pacijent jednostavno onesvijestio brzo će se oporaviti.
  • Diše li pacijent? Ako ne diše, započnite s umjetnim disanjem.
  • Opipajte puls. Ako ga nema, došlo je do srčanog aresta. Ako je prisutan uspostavite IV put i dajte pacijentu do 20ml 20-50% dextroze IV, dajte mu hidrokortizona do 200 mg IV. Ako ne možete osigurati IV put pacijentu dajte glukagon 1mg IM.

Ove mjere uglavnom rješavaju većinu slučajeva iznenadnog, atraumatskog gubitka svijesti.
Ako je pacijent u akutnoj situaciji otežanog disanja treba ga tretirati u uspravnom položaju uz davanje kisika dok pokušavati dijagnosticirati radi li se o astmatskom napadu, anafilaksi ili infarktu miokarda (te nakon toga liječite prema dijagnozi).

Budite sigurni da je netko zatražio pomoć od hitne medicinske službe, ili ako se nalazite u bolnici, da je pozvano primjereno osoblje. Ako je ikako moguće, razgovarajte s primjerenim doktorom Vi sami.
Odmah nakon rješavanja hitnog stanja javlja se period otupljene neaktivnosti između osoblja koje je bilo uključeno u hitan slučaj. Ovaj period iskoristite kako bi sagledali Vaše postupanje i pažljivo zapisali sve što se dogodilo. Ako je pacijent preseljen u bolnicu ili drugi odjel u bolnici, pacijenta mora pratiti popis postupaka i lijekova koji su mu dani (doze i vrijeme kada su mu dani). Neka prijatelj ili netko od rodbine pacijenta zna što se s njime događa.



Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.