utorak, 29. studenoga 2016.

Komplikacije endodontskog liječenja i njihov tretman

Akutni periapikalni apsces
Oslobađanje od simptoma se postiže drenažom apscesa i gdje je moguće to treba izvesti kroz zub. Otvorite zub dijamantnim svrdlom na turbini dok prstom pridržavate zub kako bi smanjile vibracije. Mogu biti potrebne regionalna anestezija ili sedacija. Jednom kada je kanal otvoren treba ga isprati s natrijevim hipokloritom i ako je moguće ponovno zub zatvoriti. Možda će biti potrebno ponovno vidjeti pacijenta unutar 24 sata, ali na taj način se skraćuje proces liječenja zuba (za razliku od ostavljanja zuba otvorenim). Odstranite svu traumatsku okluziju. Ako je uz zub vezan fluktuirajući apsces, tada ga se mora incidirati. Ako se drenaža postigla kroz zub i nema znakova celulitisa, tada antibiotici nisu potrebni.

Bol nakon instrumentacije
Ona nastaje uglavnom zbog instrumenata, tekućina kojima se ispiru korjenski kanali ili debrisa koji je prešao u apikalno tkivo. Postavljanje male količine Ledermixa u kanal može pružiti simptomatsko olakšanje, ali je pritom važno paziti da ne prijeđe apeks. Povremeno se mogu pojaviti akutni simptomi kod prije asimptomatskog zuba nakon prve instrumentacije – i tada to zovemo feniks apsces. Stoga je dobro pacijenta na to upozoriti kako ne bi izgubio povjerenje u Vas. Zahvaćeni zub treba ponovno što prije otvoriti, isprati i ako je moguće ponovno zatvoriti. Može postojati šansa za ponavljanjem postupka nakon 24-48 sati.

Simptomi koji se stalno vraćaju / stalna infekcija
Ako detaljno čišćenje i ponavljano punjenje kanala kalcijevim hidroksidom nije uspješno, može biti potrebno napraviti apikotomiju. Nemojte rutinski slati pacijente kod kirurga ako ne uspijete u liječenju iz prve – razmislite o ponovnom liječenju kanala.

Sklerozirani kanali
Incidencija obliteracije kanala nakon nekroze pulpe je tek 13-16%. Na zubima gdje je došlo do nekroze pulpe pronaći ulaz u kanale može biti težak. Ako je pažljiva eksploracija s malim endodontskim instrumentom nije uspješna, možete pokušati pronaći kanal malim okruglim svrdlom na mjestu gdje očekujete da ćete ga pronaći. Jednom kada se kanal pronađe, u njega se pokuša ući brojem 8 ili 10 endodontske iglice uz korištenje EDTA, File Eze ili RC Prep kao lubrikantom. Kada se kanal ispreparira, može se konvencionalno napuniti.
Ponekad se pojavi potpuna blokada kanala. U tom slučaju kanal se napuni do kuda je moguće i pacijenta se pošalje na apikotomiju.
Pulpni kamenci u pulpnoj komorici se uglavnom odstrane. Ako se pojave u kanalu primjenite EDTA i malenu iglicu kako biste ih razgradili.

Slomljeni instrument
Ponekad je moguće odlomljeni fragment uloviti tankom pincetom. Ako tako ne uspijete, umetnite tanku iglicu pokraj slomljene kako biste ju pomaknuli. Ako iglica puknula u apikalnoj trećini korijena, možda je bolje napuniti zub do kuda možete i zatim ga pratiti. Apikotomija neka ostane zadnja opcija.

Odstranjenje starog punjenja
Ako je prilikom prijašnjeg punjenja korištena tehnika punjenja s jednom gutaperkom ili se koristila samo pasta za punjenje kanala, tada je odstranjenje punjenja jednostavno. Ako je punjenje napravljeno dobrom kondenzacijom tada bi se ono može omekšati zagrijanom sondom kako bi se napravio ulaz za iglicu. Za omekšanje punjenja može se koristiti kloroform ili eukaliptusovo ulje. Ako nemate vremena u ovoj posjeti u kavitet možete ztvoriti kuglicu vate namočenu eukaliptusovim uljem na 1-2 tjedna, i nakon toga odstraniti punjenje.

Probijanje korijenskog kanala
Perforacije mogu biti ijatrogene ili uzrokovane resorpcijom. U slučaju resorpcije u kanal se može staviti nestvrdnjavajući kalcij hidroksid kako bi zaustavio resorpciju i potaknuo stvaranje kalcificirane barijere. Sve se više koristi MTA za popravak perforacija i u kirurškoj endodonciji kao materijal za retrogradno punjenje korijenskih kanala uz vrlo dobre rezultate. Terapija traumatskih perforacija ovisi o njihovom položaju i veličini.
  • Dno pulpne komorise. Ako je perforacija malena, može se prekriti kalcijevim hidroksidom i napuniti staklenoionomernim cementom, ali ako je velika potrebna je hemisekcija ili ekstrakcija cijelog zuba.
  • Lateralna perforacija. Ako se ovo dogodi blizu ruba gingive može se ukopiti u završni ispun. U srednjoj trećini korijena, ostatak kanala može se očistiti iglicama i instrumentima uz zud korijenskog kanala suprotno od perforacije. Zatim se kanal napuni staklenoionomernim cementom i lateralnom kondenzacijom kako bi se perforacija što bolje zatvorila. Veće perforacije mogu zahtijevati kiruršku terapiju. Kod višekorjenskih zuba hemisekcija ili ekstrakcije može biti neizbježna.
  • Perforacija u apikalnoj trećini korjena. U ovom slučaju može probati vertikalna kondenzacija kako bi se pokušalo zatvoriti i perforaciju i ostatak kanala. Ako je to neuspješno treba napraviti apikotomiju.

Stepenica u korjenskom kanalu
Ako se prilikom instrumentacije napravi stepenica u kanalu, vratite se na malu iglicu kojom pokušajte doći do apeksa korijena i tada njome izravnati stepenicu uz korištenje EDTA ili RC Prep za podmazivanje.



Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.