subota, 26. studenoga 2016.

Dentalni plak

Dentalni plak je nemineralizirana bakterijska nakupina na zubima i drugim tvrdim strukturama u ustima. Otprilike 70% volumena plaka se sastoji od bakterijskih stanica. Ostalo su proteini i ekstracelularni polisaharidi koji se ponašaju kao kalup za stanične sastojke. Plak sadržava i mali broj epitelnih i bijelih krvnih stanica koje su tamo stigle iz sulkusne tekućine. Točan strukturni, bakteriološki i bikemijski sastav plaka ovisi o koncentraciji bakterija, mjestu nastanka i vremenu stvaranja plaka, prirodi flore koja se natječe s bakterijama za život, kisiku i dostupnosti hranjivih tvari te prisutnosti parodontne bolesti.

Prvi sloj koji se prima na očišćeni zub zove se pelikula. To je film bez strukture sastavljen od glikoproteina koji su se primili na površinu kristala hidroksiapatita i nastaje već 20 minuta nakon čišćenja zuba. Formiranje pelikule prati bakterijska kolonizacija jer one adheriraju na pelikulu. Nakon 3 do 4 sata nastaje tanki sloj plaka sastavljenog od uglavnom Gram-pozitivnih koka (uglavnom streptokoka). Oni ostaju dominantni mikroorganizmi sljedećih 7 dana. Nakon 7 dana filamenti, fusobakterije i spirili su nađeni u većem broju. Kako plak postaje zreo pojavljuju se spirohete i filamentozne bakterije, pogotovo roda Actinomyces (i one mogu postati predominantne).

Vrlo je vjerojatno da postoji nekoliko mehanizama bakterijske adherencije. Streptococcus sanguis je prilagođen za prijanjanje na hidroksiapatit i među prvim je bakterijama koje se nalaze u najdubljim slojevima plaka. Neki organizmi su u interakciji sa sastojcima sline koji ima služe kao materijal za povezivanje. Pojava Streptococcus mutansa u plaku ovisi o sukrozi od koje on sintetizira ekstracelularne polisaharide za povezivanje. Sinteza površinskih polimera može također utjecati na sposobnost bakterije da se veže za drugu bakteriju ili vrstu. U zrelom plaku se nalazi preko 200 vrsta bakterija.

Smatra se da je gingivitis prije rezultat kvantitativnih promjena u plaku , nego da je posljedica pojačanog umnožavanja specifičnih mikroorganizama. Parodontitis je uzrokovan subgingivalnim nakupljanjem ovih bakterija. Kompozicija ovog plaka se se razlikuje od sastava plaka na vidljivim površinama zuba. Na primjer, u subgingivnom plaku gram pozitivne bakterije se nalaze u manjem broju, a gram negativne u većem broju u usporedbi sa supragingivnim plakom (i sl.).

Mehanizmi kojima bakterije uzrokuju upalu i uzrokuju oštećenje tkiva su vrlo kompleksni. Smatra se da je bakterijska invazija tkiva relativno nevažna. Umjesto toga, oštećenje tkiva se možda događa zbog prolaska različitih topivih supstanci koje su bakterije proizvele. Ovi toksini iz dentalnog plaka imaju široki spektar utjecaja (enzimska razgradnja tkiva, kemotaktični i antigenski efekti, aktivacija ili supresija upalnih i imunih mehanizama, stimulacija ili resorpcija kosti).