nedjelja, 27. studenoga 2016.

Inicijalni pregled pacijenta za dentalnu implantološku terapiju


Detaljni ekstraoralni i intraoralni klinički pregled treba napraviti na svim pacijentima kako bi se postavila dijagnoza svih postojećih bolesti zubnog tkiva i usne šupljine (to uključuje dijagnosticiranje karijesa, parodontne bolesti i endodontskih problema i planiranje njihovog liječenja). Važno je zapamtiti kako je podložnost parodontnim bolestima povezama sa povećanim postotkom gubitka zubnih implantata, a postavljanje implantata uz postojeću apikalnu endodontsku leziju može biti neuspješno.

Procjena bezubog prostora ili grebena
Visina, širina i oblik bezubog grebena može se vizualno procjeniti i pažljivo palpirati. Prisutnost konkaviteta/depresija (pogotovo u labijalnom dijelu) se uglavnom odmah detektira. Ipak, točna procjena širine kosti je teža pogotovo na mjestima gdje je prekrivajuće tkivo vrlo debelo/gusto i može dati lažni dojam da se radi o profilu kosti. Debljina mekih tkiva može se izmjeriti pukcijo m mekog tkiva s kalibriranom sondom nakon davanja lokalnog anestetika.

Može se koristiti 3D tomografija za procjenu profila kosti.

Vrlo je važna je i angulacija grebena i njegov odnos prema denticiji suprotne čeljusti. Udaljenost između bezubog grebena i zuba suprotne čeljusti treba izmjeriti kako bi se znalo postoji li dovoljan prostor za komponentne protetskog nadomjestka. O tome će ovisiti izbor sustava implantata i hoće li se protetski rad cementirati ili držati na vijcima. Retencija cementiranog protetskog nadomjestka ovisi o visini abutmenta i paralelnosti (koja se vrlo dobro postiže CAD-CAM tehnologijom), dok se retencija protetskog rada koji se drži na vijcima može ostvariti jedino ako ima dovoljno mjesta za visinu abutmenta/vijka i protetskog retinirajućeg vijka.

U slučaju nagnutih grebena i implantati se često postavljaju u nagnut položaj a to onda utječe na estetiku samog protetskog nadomjestka i mogućnost opterećenja implantata, pogotovo ako protetski nadomjestak zahtijeva angulirane abutmente. Povećani prostor između suprotnih čeljusti će rezultirati protetskim nadomjestkom povećane vertikalne visine i jačim silama koje djeluju poput poluge. Velike horizontalne diskrepance između čeljusti, na primjer, pseudo klasa III nakon opsežne maksilarne resorpcije mora biti prepoznata i prema tome terapija prikladno isplanirana. Klinički pregled grebena dozvoljava procjenu debljine mekih tkiva, a to je važno za postizanje dobre estetike protetskog nadomjestka. Keratinizirano tkivo koje se drži za bezubi greben će uglavnom osigurati ljepše meko tkivo oko postavljenog implantata od nekeratinizirane mobilne mukoze.

Mjerenjem mesio-distalne duljine bezubog grebena može pokazati koliki bi se broj implantata mogao postaviti. To je najbolje napraviti pomičnom mjerkom i milimetarskim ravnalom. Prostor se mora izmjeriti između vrhova krunica, ekvatora krunica i na razini bezubog grebena.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom liječniku ili stomatologu.