srijeda, 30. studenoga 2016.

Oralni antikoagulansi u stomatologiji


Warfarin
Warfarin inhibira stvaranje faktora zgrušavanja II, VII, IX, X ovisne o vitaminu K i proteine S i C.
Pacijent bi trebao prestati sa uzimanjem ovog lijeka barem 5 dana prije kirurškog zahvata, a ovisno o hitnosti kirurškog postupka pacijentu se mogu oralno ili IV dati male količine vitamina K. Konzultirajte kardiologa.

Dabigatran (Pradaxa)
Direktno inhibira trombin.
Za zahvat je potrebno da pacijent prestane s uzimanjem lijeka od 1-5 dana ovisno o dozi koju prima. Najbolje je konzultirati se s kardiologom koji liječi pacijenta.

Rivaroxaban (Xarelto)
Direktno inhibira faktor Xa.
Pacijent treba prestati uzimati lijek barem 24 sata prije operativnog zahvata. Ponekad je potrebno i dulje, ovisno o dogovoru s kardiologom i liječnikovoj osobnoj procjeni.

Apixaban (Eliquis)
Direktno inhibira faktor Xa.
Prije operativnog zahvata treba prestati s uzimanjem lijeka barem 24-48 sati, ovisno o riziku ili lokaciji mogućeg krvarenja (prije elektivne kirurgije ili invazivnih postupaka).

Aspirin
Aspirin inhibira ciklooksigenazu 1 i 2.
Prije zahvata treba prestati s uzimanjem na 7 do 10 dana. U iznimnim slučajevima može se nastaviti s uzimanjem, npr. CABG (bypasa koronarnih arterija) ili kod operacija koje se ne provode na srcu ali pacijent ima veliki srčani rizik . Konzultirati kardiologa.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.