srijeda, 30. studenoga 2016.

Oralni karcinom II


Karcinom usta čini otprilike 2% svih malignih tumora u sjevernoj Europi i SAD-u. Globalno je šesti najčešći uzročnik smrti povezanih sa karcinomom. Dobro je to što se karcinom usne šupljine u većini slučajeva može prevenirati. Ukupna smrtnost mu je oko 50%. Zadnja istraživanja su pokazala kako je najbolja stopa preživljenja u Velikoj Britaniji.

Lokalizacija
Dno usne šupljine je najčešće mjesto na kojem se karcinom javlja, a kada se kombinira s lingvalnim sulkusom i ventralnom stranom jezika stvara se područje potkove u kojem se javlja gotovo 75% karcinoma viđenih u Europi. Kod muškaraca se javlja više, iako je razlika manja nego što je bila u prošlosti (vjerojatno zbog promjene u navikama pušenja). Ovaj karcinom je povezan s dobi. Gotovo 98% pacijenata je starije od 40 godina.

Etiologija
Glavni etiološki čimbenik karcinoma usne je izlaganje sučevom svjetlu, kao i kod karcinoma kože (melanoma). Procijenjeno je da se rizik od razvoja karcinoma usne udvostručuje sa svakih 250 milja prema ekvatoru. Pretjerana konzumacija alkohola i duhana su također važni faktori u pojavi karcinoma, a u etiologiji karcinoma usta pokazuju sinergizam. Može biti da je najjasniji etiološki faktor žvakanje duhana. Kasni stadiji sifilisa su u današnje vrijeme vrlo rijedak rizični faktor. Imunosupresija (npr. kod presađivanja bubrega), HIV pozitini pacijenti imaju povećan rizik od ovog, ali i ostalih vrsta karcinoma.

Klinička slika
Najčešće se vidi bezbolna ulceracija, a uz nju se mogu pojaviti i oteklina, područje leukoplakije, eritroleukoplakija, eritroplakija ili maligna aliteracija benignih tumora. Bol se obično javlja kasnije kada lezija postane superinficirana ili tijekom uzimanja začinjene hrane. Prenešena bol u uhu je česta manifestacija boli od oralnog karcinoma. Ulceracije se opisuju kao čvrste s uzdignutim rubovima s upaljenom granularnom bazom. Fiksirane su za okolna područja.

Stadiji oralnog karcinoma
Najčešće se koristi TNM klasifikacija za određivanje progresije tumora.

T – primarni tumor
T1 - < 2cm promjera
T2 – 2-4 cm promjera
T3 - > 4 cm promjera
T4 – masivan tumor, širi se van usta

N – cervikalni limfni čvorovi
N0 – limfni čvorovi nisu zahvaćeni
N1 – jedan čvor <3 cm
N2 – jedan čvor 3-6 cm (N2a), mutipli čvorovi (N2b) ili kontralateralni čvor (N2c)
N3 – čvor >6 cm

M – udaljene metastaze
M0 – odustne
M1 – prisutne

Preživljenje
Ovisno je o lokalizaciji i stadiju karcinoma. Prisutnost ili odsutnost ekstrakapsularnog širenja karcinoma u metastatske cervikalne limfne čvorove je najvažniji pojedinačni prognostički faktor.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.