utorak, 29. studenoga 2016.

Lezije u ustima povezane sa uzimanjem lijekova

Lokalne reakcije

Kemijske opekline, npr. od držanja tablete aspirina na sluznici usta uz bolni zub, još uvijek se mogu vidjeti kada pacijent više ne zna što bi od boli. Opekline su površinske nekoze epitela i mogu se pojaviti kao prolazne bijele promjene. Terapija: edukacija pacijenta i odstranjenje iritansa. Sluznica će spontano zacijeliti. Ijatrogeni uzroci kemijskih opeklina u ustima su trikloracetatna kiselina i fenol. Često nastaju zbog slučajnog gutanja korizivnih sredstava.

Interferencija s komenzalnom florom. Produljeno ili ponavljano uzimanje antibiotika, pogotovo topikalnih može dovesti do pretjeranog umnažanja otpornih mikroorganizama, pogotovo Candide. Kortikosteroidi mogu uzrokovati sličan problem ali zbog izazivanja imunosupresije.


Sistemske reakcije

Smanjena funkcija koštane srži. Široki je spektar lijekova koji mogu suprimirati stvaranje stanica u hematopoetskim sustavima, a to se može odraziti na oralnu sluznicu (npr. fenitoin). Njihova dugotrajna upotreba može dovesti do nedostatka folata i makrocitne anemije zbog kojih se u ustima pojavljuje ozbiljni aftozni stomatitis. Kloramfenikol i određeni analgetici mogu inducirati agranulocitozu i dovesti do ozbiljnih oralnih ulceracija. Kloramfenikol može inducirati i aplastičnu anemiju koja utječe na hemostazu iako se spontana oralna purpura i hemoragija rijetko pojavljuju.

Imunosupresija. Steroidi i drugi imunosupresivi stvaraju pogodnu okolinu za virusne i gljivične infekcije.

Eksfolijativni stomatitis. Jednostavno je oralna manifestacija vrlo opasne reakcije na lijekove poznate kao eksfolijativni dermatitis (kod koje se koža i druge membrane organizma ljušte.

Gingivna hiperplazija. Česta je kod pacijenata na terapiji fenoitinom, ciklosporinom A, nifedipinom i nekim blokatorom kalcijevih kanala. Karakterizirana je progresivnom fibroznom hiperplazijom. Stanje se poboljšava dobrim održavanjem oralne higijena, ali se pojavljuje i kod vrlo pedantnih pacijenata. U nekim je slučajevima potrebna i gingivna kirurgija.

Oralne pigmentacije. Crne linije u gingivnom sulkusu predstavljaju otrovanje teškim metalima. Klorheksidin uzrokuje smeđu ili crnu diskoloraciju dorzuma jezika, a isto uzrokuju i neki antibiotici. Dobro je poznato da tetraciklini uzrokuju diskoloraciju zuba.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.