nedjelja, 27. studenoga 2016.

Je li pacijent prikladan za dentalni implantat?

Postoji par kontraindikacija za liječenje pacijenta zubnim implantatima. Niže su navedeni glavni potencijalni problemi na koje treba obratiti pažnju:
-       Dob
-       Neliječena dentalna bolest
-       Ozbiljne lezije sluznice
-       Pušenje, zlouporaba alkohola i droga
-       Loša kvaliteta kosti
-       Prethodna radioterapija čeljusti
-       Loše kontrolirana sistemska bolest poput dijabetesa
-       Poremećaji krvarenja
 
Dob
Činjenica da se implantat ponaša kao ankilozirana jedinica ograničava njegovo korištenje za pojedince kojima nije završen rast i razvoj čeljusti. Postavljanje oseointegriranog implantata kod djece rezultira relativnim uranjanjem restoracije na implantatu, zbog rasta okolnog alveolarnog nastavka tijekom normalnog razvoja.
Stoga je preporučljivo odgoditi postavljanje implantata dok ne završi rast i razvoj. To se uglavnom događa nešto ranije kod žena, nego kod muškaraca. Ipak, prihvatljivo je implantate ugrađivati u kasnoj tinejđerskoj dobi. Mali potencijal za rast čeljusti još može postojati u ranim dvadesetim godinama, ali je vrlo vjerojatno da to neće stvarati značajniji estetski problem.
Ne postoji gornja granica za implantološko liječenje, uz uvijet da se pacijent dobro osjeća i da želi takvo liječenje. Na primjer, kod starijih bezubih pacijenata implantati mogu značajno poboljšati kvalitetu života, jer se na njih može stabilizirati potpuna proteza.
 
Neliječena dentalna bolest
Kliničar mora biti siguran da je pacijent detaljno pregledan, da su sve dijagnoze ispravno postavljene i ako je potrebno da se ispravno liječi postojeća bolest u usnoj šupljini. Loša oralna higijena uzrokovat će upalu periimplantnih mekanih tkiva – periimplantni mukozitis. Postavljanje implantata kod osoba koje su podložne parodontnoj bolesti dovodi do većeg postotka neuspjelih liječenja i većem gubitku marginalne kosti. Implantati koji su postavljeni blizu periapikalnim lezijama ili zaostatnim periapikalnim granulomima vrlo brzo mogu biti izgubljeni kao rezultat infekcije.
 
Ozbiljne lezije sluznice
Treba biti oprezan prije donošenja odluke o postavljanju implantata kod pacijenta koji ima ozbiljne mukozne/gingivne lezije poput erozivnog lichen planusa ili pemphigoida mukoznih membrana. Kada ova promjene zahvate gingivu , često su problematičnije oko prirodne denticije,a neugoda kompromitira kontrolu plaka, a to sve onda pogoduje upali. Slične lezije se mogu pojaviti i oko implantata ulazeći u mukozu, stvarajući ulceracije i nelagodu.
 
Pušenje duhana i zloupotreba alkohola
Već je dobro poznato kako je pušenje vrlo važan rizični faktor za pojavu parodontitisa i da utječe na cijeljenje. O tome se mnogo govori u dentalnoj, medicinskoj i kirurškoj literaturi. Jedno je istraživanje pokazalo kako je postotak neuspješnih implantoloških terapija dvostruko više kod pušača nego kod nepušača. Stoga bi pušače trebalo upozoriti na ovu činjenicu i potaknuti ih da se rješe cigareta barem dva tjedna prije samog postavljanja implantata i nekoliko tjedana nakon. Ipak, ove preporuke nisu dovoljno klinički ispitivane kako bi se na njih moglo u potpunosti osloniti.
Neuspjeh u liječenju implantatima je vrlo visok kod teških pušača koji uz to još u vrlo često konzumiraju alkohol. Kod pušača se vidi veći marginalni gubitak kosti oko implantata nego kod nepušača.
Zloupotreba opojnih droga može ugroziti cjelokupni zdravlje, pa i implantološko liječenje. Stoga je ono važna kontraindikacija postavljanju implantata kod ovisnika o drogama.
 
Loša kvaliteta kosti
Ovaj se termin često koristi za regiju u kojoj je kost slabo mineralizirana ili joj je loša trabekulacija. Često je povezan s tankim ili nedostajućim korteksom.
Osteoporoza je bolest koja rezultira smanjenom gustoćom kostiju i vrlo često je javlja kod žena u postmenopauzi. Najveći utjecaj ima na kralježnicu i zdjelicu. Učinak osteoporoze na maksilu i mandibulu uglavnom je od manjeg značaja kod većine pacijenata.
Često lošiju kvalitetu kosti nalazimo u stražnjem dijelu maksile, i uz izostanak bilo kojih znakova oseoporoze.
Pacijenti koji se ljieče zbog osteoporoze oralnim bisfosfonatima vjerojatno nemaju povećan rizik od pojave osteonekroze, dok pacijenti koji se bisfosfonatima liječe IV zbog tumora kostiju i metastaza imaju značajan rizik od pojave osteonekroze.
 
Prethodna radioterapija čeljusti
Radioterapija malignih bolesti čeljusti rezultira endarteritisom koji kompromitira cijeljenje kosti i u ekstremnim slučajevima može izazvati osteonekrozu nakon traume ili infekcije. Ovi pacijenti ukoliko trebaju implantate, trebaju biti liječeni u specijalističkim centrima. Od pomoći može biti vremensko optimiziranje postavljanja implantata i hiperbaričnim tretmanom kisikom. Kisik može pomoći uspješnosti postavljanja implantata, pogotovo u maksili. Uspješnost u mandibuli je prihvatljiva i bez terapije kisikom. Ipak, posljednja istraživanja nisu pružila čistu poveznicu između uspješnosti prihvaćanja implantata i terapije kisikom.
 
Loše kontrolirana sistemska bolest poput dijabetesa
Dijabetes je jedan od faktora kojeg treba uzeti u obzir kada govorimo o terapiji implantatima. Dijabetes utječe na krvne žile, cijeljenje i odgovor na infekciju. Ograničeni su dokazi koji upućuju na veći postotak neuspjeha implantata kod dobro kontroliranog dijabetesa, ali loše kontrolirani dijabetes ne bi trebalo olako zanemariti.
 
Poremećaji krvarenja
Poremećaji krvarenja očito imaju veliku ulogu u planiranju kirurškog zahvata, pa tako i postavljanja implantata. Zahtijevaju konzultaciju s pacijentovim liječnikom.
 
Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.