četvrtak, 24. studenoga 2016.

Anatomija mliječnih zuba (i priprema kaviteta)

Mliječni zubi se ponešto razlikuju od trajnih nasljednika i pritom je i pristup liječenju ponešto drugačiji.

Tanja caklina.
Caklina mliječnog zuba je debela oko 1 mm, što je polovica debljine cakline trajnog zuba.

Veći rogovi pulpe.
Pulpna komora kod mliječnih zuba je proporcionalno veća s naglašenijim rogovima pulpe. To znači da će karijes prije zahvatiti pulpu i veći je rizik od otvaranja pulpe tijekom preparacije kaviteta. Namjera je napraviti preparaciju u dentinu duboku tek 0,5 do 1 mm. Pulpna komorica bliže prati caklinsko dentinsko spojište, stoga bi pulpna stijenka kaviteta trebala pratiti anatomiju zuba kako bi se izbjeglo otvaranje pulpe.

Uža okluzalna ploha.
Veća konvergencija bukalnih i lingvalnih zidova će rezultirati proporcionalnom suženju okluzalne plohe. Tako da pretjerano proširenje kaviteta vodi do oslabljenja zuba.

Šire kontaktne točke.
Time se otežava dijagnosticiranje interproksimalnog karijesa.

Loptaste krune zuba.
Mliječni molari imaju okruglije zubne krune nego trajni. Time se otežava postavljanje matrice.

Inklinacija caklinskih prizmi.
U cervikalnoj trećini mliječnih molara caklinske prizme su inklinirane u okluzalnom smjeru tako da nema potrebe za zakošavanjem gingivne stijenke proksimalnog kaviteta.

Permeabilnost alveolarne kosti.
Kod male djece ona je povećana tako da je moguće postići lokalnu anesteziju mliječnih mandibularnih molara samo infiltracijskom anestezijom, do 6 godina starosti.

Izgled korjenova.
Mliječni molari imaju proporcionalno duže korjenove u odnosu na trajne nasljednike. Više divergiraju kako bi omogućili mjesto za stvaranje trajnog nasljednika. Korjenovi su suženi u MD smjeru isto kao i kanali u njima.

Radikularna pulpa.
Ona je uglavnom krivudava i razgranata i time onemogućuje potpuno čišćenje i preparaciju korjenskih kanala, iako je samo instrumentiranje korjenskih kanala ipak lakše nego što se navodi u nekim tekstovima. Kako se korjen resorbira potreban je drugačiji pristup liječenju korjenskih kanala mliječne denticije. Materijal izbora za zatvaranje kanala je čisti cinkoksid i eugenol.




Tekste je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za liječenje se obratite svom odabranom doktoru dentalne medicine.