utorak, 29. studenoga 2016.

Mehanički faktori koji utječu na planiranje i dizajn mosta


Svaki zub nosač mosta mora biti strukturno pogodan. Mora imati dentin u dovoljnoj količini i kvaliteti kako bi se mogla napraviti retentivna preparacija za krunicu, ili u nedostatku ovakvog tkiva, zubno se mora moći nadomjestiti nekom vrstom nadogradnje.

Svaka preparacija treba osigurati izvrsnu mehaničku retenciju, koja je postiže gotovo paralelnim stijenkama bataljka. U radu koji obuhvaća više zuba nosača, svaki bataljak kao individua mora osigurati dovoljnu stabilnost. Ako, na primjer, postoji zub koji je prekratko prepariran on postaje mjesto koncentracije stresa i eventualno mjesto odcemetiravanja u budućnosti.

Korištenje inleja kao nosača mostova je izumrlo, uglavnom zbog toga što je zub koji je sposoban kao nosač inleja također sposoban da bude adhezivno krilo i stoga je konvencionalni most kontraindiciran.

Paralelna preparacija – Zubi nosači mosta moraju biti paralelno ispreparirani, jer se most na kraju stavlja na zube u jednom komadu, a to neće biti moguće ako svaki zub nosač ima svoj smjer insercije (uzrokovano uglavnom zbog naginjanja zuba). Ovaj aspekt planiranja mosta treba odraditi prilikom analize anatomskih modela čeljusti. Problem neparalelno postavljenih zuba nosača može se riješiti na nekoliko načina:
  • Predprotetskom ortodoncijom
  • Kompromisom u nagibu preparacije
  • Teleskopskim nosačima
Ortodontsko pomicanje može se koristiti kako bi se ispravio nepravilan položaj zuba. Ipak, to nije uvijek praktičan način zbog duljine vremena potrebnog za samo ispravljanje i nevoljkosti pacijenta da se podvrgne postupku koji u većini slučajeva zahtijeva fiksni aparatić.

Nagib preparacije može se promijeniti od za svaki zub nosač prema onom koji odgovara cijelom dizajnu mosta.Ovakve promjene mogu rezultirati gubitkom retencije pojedinih zuba nosača i nemogućnosti namještanja mosta. U nekim je slučajevima moguće napraviti paralelnu preparaciju zuba nosača mosta, ali ponekad njihovi susjedni intaktni zubi mogu sprječiti umetanje i sjedanje mosta na svoje mjesto.

Teleskopske krunice su jedan od načina za rješavanje diskrepancije u smjeru umetanja mosta. Svaki zub nosač se preparira na idealan način za njega, a vanjske stijenke unutarnjeg teleskopa se rade prilagođeno smjeru uvođenja mosta na zube nosače.