petak, 25. studenoga 2016.

Cerviko – facijalna limfadenopatija


Normalni limfni čvor se ne može palpirati tako da je svaki palpabilni limfni čvor abnormalni. Najvažnije je znati razliku između fiziološkog odgovora limfnog čvora na infekciju i njegove patološke promjene. Pronalazak povećanog limfnog čvora (ili više njih) kod djece je relativno često i treba pratiti njegovo stanje. Nedijagnosticirana cervikalna limfadenopatija kod odraslih traži biopsiju kako bi se postavila konačna dijagnoza.

Pregled
Rutinski treba napraviti ekstraoralni i intraoralni pregled kako bi se isključili uobičajeni uzroci: apikalni i parodontni apscesi, perikoronitis, tonsilitis, otitis, itd. Osnova je anamneza i palpacija.

Anamneza
Pitajte pacijenta o oteklini i boli u ustima, grlu, ušima, licu ili skalpu glave. Povećava li čvor ili fluktuira? Boli li i koliko dugo je prisutan?

Palpacija
Potpuno izložite vrat i palpirajte od straga prema naprijed, dok je pacijentova glava lagano nagnuta prema naprijed kako bi se vrat opustio. Pregledavajte sistematski, tražite submentalne, facijalne, submandibularne, parotidne, aurikularne, okcipitalne, duboke vratne, supraklavikularne i posteriorne čvorove.
Ponekad je teško razlikovati submandibularnu žlijezdu slinovnicu i limfni čvor, a olakšava se bimanualnom palpacijom. Žlijezdu slinovnicu možete osjetiti kako se pomiče između vanjskih i unutarnjih prstiju. Supraklavikularni čvorovi su podložni povećanju zbog okultnih tumora pluća ili gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta.
Ako je čvor palpabilan, trebate zamijetiti njegovu teksturu, veličinu i smještaj, je li osjetljiv na dodir ili fiksiran na okolna tkiva.
Limfni čvorovi koji su akutno inficirani imaju tendenciju biti veliki, osjetljivi i biti pomični.
Kronično infcirani limfni čvorovi su mekani do vrsti i manje je vjerojatno da će biti osjetjivi na dodir.
Metastaze karcinoma u limfne čvorove čine ih tvrdima i fiksiranima za okolna tkiva.
Limfomatozni čvorovi se opisuju kao gumeni i imaju čudnu čvrstu strukturu.

Dodatni pregledi
Pregledajte aksilarne i ingvinalne čvorove, jetru i slezenu. Napravite krvnu sliku. Jednom kada je infekcija kao uzrok povećanja isključena važno je isključiti malignu promjenu glave i vrata. To je najbolje napraviti direktnim pregledom, fleksibilnom nosnom endoskopijom i rtg snimanjem prsa.
Zlatni standard je aspiracijska citoogija vođena ultrazvukom. MRI i CT snimanje će potvrditi prisutnost, oblik i veliinu čvorova, a mogu otkriti i okultni tumor. MRI i CT ne mogu potvrditi patološke procese unutar čvora.
Ako dijagnoza nakon svih ovih postupaka još nije postavljena razumno je napraviti ekscizijsku biopsiju limfnog čvora.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.