utorak, 29. studenoga 2016.

Oralna kandidoza - kandidijaza

Iako se preko 100 vrsta gljivice vrste Candida može izolirati, za kliničku praksu su nam važne Candida albicans i Candida dubliniensis. Pronađene su u ustima u više od 40% osoba koje simptome nemaju. Vidljiva infekcija se pojavljuje kada postoje lokalni ili sistemski predisponirajući faktori. Stoga je glavni cilj pronaći iliječiti ove faktore. Niže je navedena uobičajena podjela kandidijaze.


Akutna kandidijaza

Akutna pseudomembranozna kandidijaza (soor)
Vrlo je česta u dojenačkoj dobi, u starosti te kod imunosuprimiranih osoba (i onih koji primaju radioterapiju, citotoksične lijekove, steroide, imaju dijabetes, karcinom, infekciju HIV-om ili hematološki malignu bolest). Često se javlja i kod liječenja antibioticima širokog spektra.

Dijagnoza: javljaju se promjene u obliku kremastih, slabo adheriranih plakova na eritematoznoj mukozi obraza, nepca ili orofarinksa. Ponekad može biti bez simptoma, ali češće uzrokuje probleme prilikom jela. Ovi se plakovi lako mogu skinuti i ostaje ranjava površina sluznice. U dojenačkoj dobi se proširena oralna kandidoza može povezati s modrim osipom po licu i pelenskim osipom. Kolonizacija Candide na bradavicama dojki majke vodi do stalne rekolonozacije.

Terapija: nistatin u otopini za ispiranje i gutanje ili u obliku tableta, kao potporna terapija dobro dođe ispiranje otopinom klorheksidina. Amfotericin i mikonazol su skuplja alternativa. Flukonazol je lijek izbora za sistemsku primjenu.

Akutna atrofična (eritematozna) kandidijaza
Ovo je oportunistička infekcija koja uglavnom prati liječenje antibiotikom širokog spektra, ponekad nakoh inhaliranja steroida, kod pacijenata s HIV-om i javlja kod pacijenata koji pate od kserostomije. Bolno je stanje koje se pogoršava unošenjem vruće ili začinjene hrane. Oralna mukoza je crvena, sjajna i atrofična. Uz ovakve promjene mogu se pojaviti i lezije soora.

Terapija: eliminirati uzrok (npr. nakon inhaliranja steroida, isprati usta vodom). Grgljanje otopinom Amphotericina B u razrjeđenju 1:50 je učinkovito u terapiji oralne kandidijaze astmatičnih pacijenata koji inhaliraju steroide.


Kronična kandidijaza
Kronična atrofična kandidijaza (vidi protetski stomatitis). Prevalencija je 10-75%.

Angularni heilitis
Ova infekcija je kombinacija stafilokokne, streptokokne i kandidijazne infekcije. Javlja se na tkivima usnog kuta, često uz neki predisponirajući faktor (nedostatak željeza i vitamina B12). Klinički se vidi crvena, ispucala i macerirana koža na kutevima usana, često uz zlataste kruste. Ako je potrebno uzročnici se mogu izolirati iz kulture, ali često je dovoljna klinička slika kako bi se postavila dijagnoza.
Terapija: mikonazol krema (ona je djelotvorna protiv sva tri infekta). Terapiju treba produljiti barem 10 dana nakon što su se klinički znakovi infekcije povukli. Uz to treba pokušati elimirati predisponirajuće faktore.

Medijalni romboidni glositis
Ova promjena se više ne smatra anatomskom abnormalnošću, već oblikom kronične atrofične kandidijaze koja pogađa dorzum jezika. Vidi se kod pacijenata koji koriste steroide za inhaliranje i kod pušača. Neki pacijenti imaju lezije na centru dorzuma jezika i na nepcu („lezije ljubljenja“).
Terapija: pacijenta treba liječiti samo ako ima simptome. Neugoda se može olakšati topikalnim antimikoticima, ali izgled ne.

Kronična hiperplastična kandidijaza (kandidijalna leukoplakija)
Često se vidi kod pušača. Tipično je prezentirana bijelim mrljama na oralnoj komisuralnoj bukalnoj mukozi bilateralno. Postoji visok rizik od malignih promjena, ali je primarni pristup potvrđivanje infekcije mikrobiološki i histopatološki kako bi se Candida iskorjenila. Hife kandide se mogu vidjeti u površinskim slojevima epidermisa i to je razlog zašto se ona u ovom slučaju teško iskorjenjuje.
Terapija: sistemski antimikotici poput flukonazola i itrakonazola. Većinom je povezana s nedostatkom željeza, folata i vitamina B12 te pušenjem, stoga bi se ti faktori trebali korigirati. Većina lezija nestaje nakon terapije, a ako ne nestanu treba utvrditi stupanj displazije.

Kronična mukokutana kandidijaza
Rijetki je kompleks sindroma s nekoliko podgrupa koje uključuju kandidnu endokrinopatiju (lezije kože i mukoze usta se pojavljuju uz endokrine abnormalnosti), granulomatoznu kožnu kandidijazu te grupu bolesti koje se vežu uz AIDS.
Terapija: flukonazol i itrakonazol.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.