četvrtak, 24. studenoga 2016.

Bakterijske infekcije usne šupljine

Ovdje se primarno opisuju mukozne infekcije usne šupljine. Karijes, dento-facijalne infekcije i parodontnu bolest možete pronaći opisane u drugim tekstovima.

Šarlah
Može biti posljedica odgođenog tipa preosjetljivosti na streptokokni eritrogeni toksin. Simptomi uključuju osjetljivo i bolno grlo praćeno osipom po koži, općom slabosti i vrućicom. Oralna mukoza je crvena i na jeziku se pojavljuju patognomonične promjene (dorzum je prekriven bijelim naslagama kroz koje probijaju bijele edematozne fungiformne papile – jagodasti jezik šarlaha). Kasnije se bijele naslage oljušte i ostaje glatki, crveni dorzum jezika s povećanim fungiformnim papilama – malinasti jezik. Terapija je usmjerena prema sistemskim simptomima i uključuje visoke doze penicilina. Oralne manifestacije nestaju unutar 14 dana.

Tuberkuloza
Infekcija uzrokovana Mycobacterium tuberculosis. Često je prisutna kod imunokompromitiranih pacijenata, ali i starijih osoba. Iako je gotovo 1/3 svjetske populacije zaraženo TBC-om, uključenost oralnih struktura je rijetko. Ako se i pojavi u ustima često je u sekundarnom obliku uz plućnu infekciju ili postojeću HIV zarazu. Oralne lezije uključuju duboke i bolne ulceracije koje pomalo rastu u veličinu. Može biti zahvaćen bilo koji dio oralne mukoze, iako je stražnji dio dorzuma jezika najčešće zahvaćen. PCR bi mogla dati definitivnu dijagnozu, pogotovo u slučajevima s neuobičajenim smještajem lezija. Pacijenta uputiti liječniku opće prakse ili specijalisti.

Sifilis
Sve faze sifilisa zahvaćaju usnu šupljinu (primarna, sekundarna i tercijarna).
Primarna – na mjestu inokulacije se pojavljuje čvrsti ulcerirani nodul, uglavnom na usnama ili jeziku. Lezija je vrlo infektivna i Treponema pallidum se lako izolira. Uglavnom se uz to javlja i cervikalna limfadenopatija koja spontano prolazi nakon 1-2 mjeseca.
Sekundarna – razvija se 2-4 mjeseca nakon primarne s kožnim osipom, kondilomima i uceracijama oralne mukoze. Ove oralne manifestacije se pojavljuju bez obzira na mjesto primarne infekcije, s površinskim sivim ulceracijama. Oni su također vrlo zarazni i iz njih se lako izolira Treponema pallidum. Serološke pretrage na sifilis su u ovom stadiju pozitivne. Ulceracije ugavnom nestaju kroz nekoliko tjedana iako se mogu i vratiti.
Tercijarna – razvija se nekoliko godina kasnije i karakterizirana je formacijom guma. To je nekrotična granulomatozna reakcija na nepcu ili jeziku, koja se povećava i ulcerira. Može dovesti do perforacije nepca. U prošlosti se sifilis na jeziku povezivao s malignom promjenom, često leukoplakijom. Nije potpuno sigurno je li to baš bilo zbog bolesti ili terapije kojom se liječila. Lezije nisu infektivne.

Gonoreja
Petnaest je puta češća od sifilisa. Infekcija je uglavnom rezultat oro-genitalnog kontakta s inficiranim partnerom i predstavlja nespecifični stomatitis ili faringitis s čestim i trajnim površinskim ulceracijama. Uzročnik je Neisseria gonorrhoeae. Terapija uključuje visoke doze penicilina, a osobu treba uputiti genitourinarnom specijalisti.



Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.