subota, 26. studenoga 2016.

Epileptički napadaj u stomatološkoj ordinaciji

Većina epileptičkih napada ne zahtijeva aktivnu intervenciju jer se pacijent uglavnom spontano oporavi. Sve što je potrebno je postavljanje pacijenta u položaj u kojem se neće ozlijediti . Ponekad su nepadaju izazvani glađu, bljeskovima svjetlosti, određenim lijekovima poput metoheksitona, aloholom ili mjesečnicom.

Dijagnoza
Mnogi napadi imaju prethodno auru koju prati nagli gubitak svijesti uz generalizirane trzajne pokrete. Vrlo često pacijent se tijekom napada pomokri ili ugize za jezik. Oporavak je polagan, a pacijent se osjeća pospano i ošamućeno. Pacijent koji nije do sada imao epileptične napade trebao bi napraviti specijalistički pregled.
Ako se napadi ponavljaju jedan za drugim, pacijent je ušao u epileptični status. Ovo je hitno stanje koje zahtijeva hitnu pomoć.

Postupanje
Kod blažeg napada, pacijenta treba staviti u položaj za oporavak kada je to moguće i dati mu vremena da se oporavi. Ako uđe u status epilepticus daje mu se IV lorazepam 4mg ili IV diazepam 10-20 mg (u dozama od 5 mg svakih 2 minute, po mogućnosti u lipidnoj emulziji). To uglavnom prekida napad. Pazite na depresiju disanja, procijenite kardiopulmonalnu funkciju, očistite i održite dišni put prohodnim i dajte kisik ako ste u mogućnosti. Dobro je ako možete postaviti IV kanilu kod osobe s epilepsijom čija bolest nije pod savršenom kontrolom, jer je stres od stomatološkog tretmana važan triger faktor napada. Ne bi se smjelo dozvoliti da status epilepticus traje dulje od 20 minuta jer s duljinom napada raste smrtnost (do 30%) i šansa za trajno oštećenje mozga.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savijet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.