petak, 25. studenoga 2016.

Čišćenje, oblikovanje i dezinfekcija korjenskih kanala zuba

Čišćenje, oblikovanje i dezinfekcija korjenskih kanala su postupci vrlo važni za uspješno liječenje zuba. Ovi se postupci mogu još zvati biomehaničkom i kemomehaničkom instrumentacijom. Ciljevi su sljedeći:
  • Odstranjivanje svih ostataka tkiva, antigenih supstrata, bakterija, bakterijskih toksina, predentina i kontaminiranog dentina.
  • Dezinfekcija sustava korjenskog kanala.
  • Stvaranje specifinog oblika kaviteta kako bi se postigla trodimenzionalna obturacija.
  • Stvaranje preparacije koja se kontinuirano sužava poput lijevka od koronarnog ulaza u korjenski kanal prema apeksu korjena.

Potreban je izravan pristup sustavu korjenskih kanala kako bi se moglo napraviti temeljito čišćenje kanala.
Pristupni otvori se rutinski rade na lingvalnim plohama prednjih zuba i okluzalnim plohama stražnjih zuba.
Koronarni dio korjenskog kanala se često proširuje Gates Glidden svrdlima (iako to treba izbjegavati kod malenih, zavijenih kanala).
Instrumenti za čišćenje i širenje korjenskih kanala se koriste različitim kretnjama kako bi se postigli zadani ciljevi terapije. Instrumenti se guraju u kanal i vade van, razvrtavaju se ili se okreću u smjeru kazaljke na satu, pokreću se u smjeru lijevo-desno uz stijenke kanala i sl.
Ponekad se instrumenti zakrive na svom vrhu (1-3 mm apikalno) prije samog umetanja instrumenta u kanal.
Uvijek je potrebno manjim iglicama očistiti zub do radne duljine između instrumentiranja iglicama većih dimenzija (rekapitulacija). Pogotovo je potrebno napraviti rekapitulaciju prije punjenja kanala kako biste bili sigurni da je kanal prohodan punom radnom duljinom.
Svi postupci čišćenja i širenja korjenskih kanala se rade endodontskim iglicama, irigansima koji rastvaraju tkivo i uništavaju bakterije, kelatinizirajućim agensima koji pomažu uklanjanje zaostatnog sloja i dezinficirajućim sredstvima poput klorheksidina i / ili kalcijevog hidroksida.
Treba izbjegavati čišćenje suhog korjenskog kanala.
U osnovi postoje dvije tehnike čišćenja i širenja korjenskih kanala, uz brojne njihove varijacije:
  • Step back
  • Crown down

Step back tehnika
Temelji se na određivanju radne duljine odmah nakon što se napravi pristupni kavitet u sustav korjenskih kanala. Nakon toga slijedi čišćenje i oblikovanje apikalnog dijela kanala do određene veličine endodontskog instrumenta. Nadalje, postepeno se kanal proširuje u srednjem i koronarnom dijelu korištenjem instrumenata/ endo iglica / sve većih dimenzija, uz skraćenje duljine na kojoj se njima radi.
Općenito govoreći, radna duljina se smanjuje za 0,5 do 1 mm, npr:
  • Ako je radna duljina kanala 22,0 mm sa master iglicom #30, sljedeći instrument koji se koristi je #35 na radnoj duljini od 21,5 ili 21,0 mm, zatim slijedi #40 na duljini od 20,5 ili 20,0 mm. Postupak se nastavlja dok kanal ne dobije oblik lijevka prema koronarnom dijelu.
Daljnje oblikovanje se može postići korištenjem Gates Glidden svrdala
Varijacije step back tehnike
  • Variranje u smanjenju radne duljine prilikom napredovanja u oblikovanju korjenskog kanala prema koronarno (0,5-2mm).
  • Otvaranje koronarnog i/ili srednjeg dijela kanala prije određivanja radne duljine.
  • Korištenje Hedstrom iglica za step back oblikovanje kanala.

Crown down tehnika
Instrumentima za oblikovanje ( iglicama, Gates Glidden svrdlima) otvara se koronarni dio korjenskog kanala. Instrumenti se primarno primjenjuju rotacijski. U većini kanala rotirajući, konusni instrumenti su učinkovitiji i stvaraju željeni oblik za finalno oblikovanje kanala. Nadalje, svi ovi instrumenti, samo manji veličinom mogu se koristiti i u srednjem dijelu korjenskog kanala.
Jednom kada se 2/3 korjenskog kanala obrade, određuje se radna duljina kanala.
Nastavite s čišćenjem i oblikovanjem kanala koristeći veće instrumente, bilo ručne ili rotirajuće, napredujući prema apeksu.


Komplikacije čišćenja i širenja korjenskih kanala
Blokirani korjenski kanal – rezultat je nakupljanja tkiva, akumulacije debrisa, perforacije stijenke korjena, puknuća instrumenta, nedostatnog korištenja irigansa, prebrze upotrebe instrumenata velikih dimenzija.
Puknuće instrumenta u kanalu – rezultat je pretjeranog stresa ili pritiska , korištenja prevelikih instrumenata u malenom kanalu, forsiranjem instrumenata, prevelikih rotirajućih brzina ili pretjerane rotacije ručnih instrumenata.
Stvaranje stepenice – rezultat je devijacije korjenskog kanala. Pojavljuje se ako se prerano koriste preveliki rotirajući instrumenti, ili ako ručni instrumenti nisu fleksibilni ili forsiraju prema apikalno.
Perforacija – rezultat je nekontroliranih pokreta u kanalu nakon pojave blokade ili stepenice, zbog ekscesive upotrebe velikih instrumenata u tankim kanalima, prolaza velikih instrumenata preko apeksa i izravnavanja zakrivljenosti kanala.
Tretman perforacije korjena i pulpne komorice:
  • Perforacija se mora identificirati što prije, a na mjestu perforacije se mora spriječiti daljnja iritacija ili kontaminacija. Krvarenje treba kontrolirati sterilnom kuglicom vate i pritiskom. Ako želite može se koristiti minimalna količina hemostatskih agenasa.
  • Mjesto perforacije u pulpnoj komorici treba odmah zapečatiti s MTA, preko kojeg dođe stakleni ionomer. U slučaju perforacije korjenskog kanala, ona se pečati s MTA (po mogućnosti može se cijeli kanal ispuniti s MTA). Prilikom postavljanja materijala treba koristiti minimalni pritisak kako bi se smanjilo izlaženje materijala van zuba u okolno tkivo.
  • Drugi manje poželjni materijali za pečaćenje su stakleni ionomer, cink-oksid eugenol, amalgam, kalcij hidroksid i jetkajući kompozit.
  • Ponekad u obzir treba uzeti kirurgiju.
Smanjenje radne duljine kanala – rezultat je blokade, nastanka stepenice, slomljenog instrumenta, korištenja nefleksibilnih instrumenata (iglica) u zavijenim kanalima.
Prevelika instrumentacija – nastaje zbog korištenja previše instrumenata tijekom predugog vremena u kanalu, ili zbog korištenja prevelikih instrumenata u tankim kanalima.

Odstranjenje zaostatnog sloja
Zaostatni sloj se stvara na stijenkama korjenskog kanala tijekom čišćenja kanala i njegovog oblikovanja ručnim i rotirajućim instrumentima.
Sloj može biti deblji kada se instrumentacija izvodi rotirajućim instrumentima, a sastoji se od komadića dentina, debrisa pulpnog tkiva, bakterija i njihovih produkata.
Odstranjenje ovog sloja je vrlo bitno kako bi se kanal u potpunosti očistio i dezinficirao, a postiže se korištenjem sljedećih agenasa.
  • Kelatinizirajućim agensima (15%-17% EDTA), pogotovo u tekućem obliku. Nakon instrumentacije natopite kanal ovom otopinom i ostavite tako 60 sekundi (može i do 2 minute). Kanal zatim dobro isperite natrijevim hipokloritom (za dezinfekciju) i osušite papirnatim štapićima. Napunite kanal.

Česta pitanja
Je li strojna instrumentacija bolja od ručne? U većini liječenja korjenskih kanala korištenje ručne i strojne tehnike je potrebno kako bi se postigli zadani ciljevi. Ipak, strojna instrumentacija je učinkovitija u brzom otklanjanju debrisa iz korjenskih kanala. Strojnim načinom se stvara oblik kanala koji je poželjiniji. Uz sve to, još uvijek je neophodno koristiti irigans.
Postoji li alternativni način otklanjanja zaostatnog sloja? On se eventualno može otkloniti postavljanjem ultrazvučnih instrumenata na radnu duljinu korjena na 60-120 sekundi unutar medija EDTA.
Postiže li se bolja učinkovitost ako se EDTA i natrijev hipoklorit koriste istovremeno? Ne, otopine je najbolje koristiti posebno.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.