Trenutne
preporuke za prevenciju nastanka plaka i karijesa se uglavnom temelje
na mehaničkom odstranjivanju ili korištenju antibakterijskih
agenasa.
Klorheksidin
Klorheksidin
je najučinkovitiji antibakterijski agens koji je našao široku
primjenu u stomatologiji, pogotovo u liječenju gingivitisa i kao
potpora parodontnoj terapiji. Ispiranje usne šupljine klorheksidinom
i njegova topikalna aplikacija uzrokuju brzi pad sposobnosti za život
bakterija u plaku, pogotovo vrste streptococcus mutans koja je važna
za nastanak karijesa. Kada se njihov broj smanji na nivo koji se više
ne može detktirati potrebno im je i do nekoliko mjeseci kako bi se
rekolonizirali. Stoga je jasno kako bi se klorheksidin morao
kontinuirano koristiti kako bi se postigla dugotrajna supresija.
Lakovi klorheksidina imaju potencijal dugotrajnog efekta i
prijavljen je njihov učinak u smanjenju količine streptokoka u
slini.
Xylitol
Xylitol
je umjetni zaslađivač i ima ulogu prevenciji karijesa. Njega
bakterije ne mogu metabolizirati. I to je njegova jasna prednost.
Njoj se još pridodaje i njegov antibakterijski učinak (xylitol je
molekula, šećerni alkohol, strukturno sličan fruktozi,može
prijeći membranu bakterija; zbog nedostatka potrebnih enzima ne može
se razgraditi, nakuplja se u bakterijama i izaziva toksični efekt).
Xylitol tako djeluje i na bakterije vrste streptococcus mutans ali i
na druge vrste nađene u ustima. Redovita upotreba xylitola uzrokuje
pad broja bakterija i on ima karijes protektivni učinak. Xylitol je
redovni sastojak žvakačih guma. Uz to žvakače gume potiču
izlučivanje sline i povećavaju njen puferski kapacitet (tako
bakterije teže postižu pad pH u ustima).
Inhibicija
specifičnih enzimskih reakcija
Korištenjem
metaboličkih inhibitora koji blokiraju specifične reakcije za
pojedinu vrstu bakterija obećavajući je pristup terapiji karijesa i
plaka. Najveća se pažnja pridaje glukoziltransferazama (GTF). Dobri
učinci se mogu očekivati od sprječavanja nastanka glukana ili
nemogućnosti njihove razgradnje kada se stvore. Poznati inhibitori
GTF su analozi sukroze koji se natječu za aktivno mjesto na enzimima
koji pomažu u metabolizmu sukroze (6-amino derivati sukroze,
akarboza, 6-deoksisukroza, ribocitrin). Prirodni inhibitori GTF su
polifenoli u čaju, kakau ili voću te amino šećeri, no njihov
učinak se još ispituje.