nedjelja, 27. studenoga 2016.

Hipoglikemija tijekom stomatološkog zahvata

Hipoglikemija je hitno stanje koje se pojavljuje kod osoba oboljelih od dijabetesa, i vrlo je vjerojatno da će se stomatolog s njime susresti. Akutna je i opasna komplikacija dijabetesa i može biti posljedica preskočenog obroka, viška inzulina ili povećane potrebe organizma za energijom tijekom vježbanja ili stresa. Mnogi dijabetičari sami znaju prepoznati znakove nastupanja hipoglikemije. Ipak, neki od njih izgube ovu sposobnost. Prepoznavanje ovog stanja je vrlo važno i za dijabetičara koji je u totalnom kolapsu treba pretpostaviti da ima hipokglikemiju sve dok se ne dokaže suprotno.

Dijagnoza
Dezorijentiranost, nervoza, osjećaj opijenosti, razdražljivost ili agresivnost su poznati simptomi hipoglijemije kod dijabetesa. Osobe često izgledaju pijano.

Postupanje
  • Ako je osoba pri svijesti, dajte joj glukozu oralno u bilo kojem dostupnom obliku.
  • Ako osoba nije pri svijesti, zaštite joj dišni put, postavite u bočni položaj, ako znate uspostavite venski put i dajte 20#173;50% dekstroze. Ako je dostupan i 1mg glukagona IM se može primjeniti. Uz to treba pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.