utorak, 29. studenoga 2016.

Komplikacije kod ekstrakcije (vađenja) zuba


Pristup
Mala usta predstavljaju očiti, ali uglavnom rješivi problem. Zbijeni ili malpozicionirai zubi mogu zahtijevati trans-alveolarni pristup. U slučaju trizmusa, ako je posljedica infekcije (npr. submaseteričnog apscesa), pacijenta treba obraditi u bolnici gdje se može napraviti vanjska drenaža i zaštita dišnih puteva.

Bol
Djeluje li lokalna anestezija? Pokušajte s drugim načinima primjene anestetika, regionalnim blokom, infiltracijskom ili intraligamentalnom anestezijom. Utvrdite radi li se o boli ili pritisku. Ako je pristisak, objasnite pacijentu da se to mora osjećati i nastavite dalje. Ako je ipak bol, a postoje znakovi da je lokalna anestezija dobro dana, vrlo je vjerojatno uzrok akutna infekcija. Može li u tom slučaju vađenje zuba pričekati dok se apsces npr. ne izdrenira? U većini slučajeva to se može pričekati.

Nemogućnost pomicanja zuba
Ne brinite, to se događa svima nama. Jeste li napravili rtg snimku zuba? Ako niste, pošaljite pacijenta na slikanje i na slici potražite divergentne korjene ili neke nepravilnosti na njima, poput bačvastog oblika, vrlo dugih korjenova, ankiloze ili sklerotičnu kost. Većina nepomičnih zuba ima očiti uzrok, i u tom slučaju potrebna je kirurška intervencija (s podizanjem režnja i trans-alveolarnim pristupom). Lomljenje zuba je česta pojava u tim slučajevima i može čak pomoći ekstrakciji (npr. korjenovi molara su tada separirani). Češće, nažalost, pukne kruna zuba, a dio korjena ostane nepomično u alveoli. Donekle je prihvatljivo ostaviti mali komadić (manji od 3 mm) duboko položenog apeksa, ali uz opskrbu antibioticima, objašnjenje pacijentu i praćenje stanja. Veći dijelovi korjena se moraju ukloniti jer postoji veliki rizik od kasnije upale.

Fraktura alveolarne i/ili bazalne kosti
Često se pojavi fraktura alveolarne kosti. Ako fraktura zahvaća samo alveolu u kojoj se nalazio zub koji se izvadio treba odstraniti sve komadiće kosti koji nisu pričvršćeni za periost i zatvorite ranu. Rijetko se javlja proširenje pukotine na susjedne alveole, a u tom slučaju zub treba odstraniti trans-alveolarnim putem i imobilizirajte preostalo zub. Fraktura bazalne kosti je rijetka (tada treba osiguratii analgeziju i fiksaciju kosti).

Gubitak zuba
Izgubili ste zub tijekom ekstrakcije. Stanite i pogledajte, u usta (je li možda ispod mukoperiosta ili negdje u tkivu – tada se lako potisne van), u aparat za usisavanje sline, u antrum ili čak u mandibularni kanal. Je li pacijent zub progutao ili udahnuo? Rtg pluća je obavezan ako se zub ne pronađe.

Oštećenje drugih zuba/tkiva i ekstrakcija pogrešnog zuba
Spriječite ovu komplikaciju tako što ćete s pacijentom potvrditi koji zub treba vaditi i pažljivo zapisati bilješke o tome. Isplanirajte postupak. Nemojte koristiti neprimjene instrumente ili one koje ne znate ispravno koristiti. Ako je izvađen krivi zub, replantirajte ga i nastavite s ekstrakcijom ispravnog zuba. Obavijestite pacijenta o događaju i zapišite bilješke u karton.


Postopeativno krvarenje

Principi terapije su sljedeći.
  1. Poduprite pacijenta. Ako se pojavila hipotenzija i tahikardija, uspostavite IV put i nadoknadite izgubljeni volumen krvi.
  2. Dijagnosticirajte svaki uzrok gubitka krvi, njegovu prirodu i mjesto na kojem se događa.
  3. Kontrolirajte mjesto krvarenja.

Klasično se postoperativno krvarenje klasificira kao trenutno (primarno), reaktivno i sekundarno.
Trenutno – kada se prava hemostaza ne može postići na kraju kirurškog postupka.
Reaktivno – javlja se unutar 48 sati nakon operacije i posljedica je općeg i lokalnog povećanja krvnog tlaka i otvranja krvnih žila koje nisu krvarile na kraju operativnog zahvata.
Sekundarno – javlja se otprilike 7 dana postoperativno zbog toga što je infekcija uništila ugrušak ili zbog ulceracije lokalnih krvnih žila.
U praksi je krvarenje nakon vađenja zuba uobičajeno i često jednostavno za dijagnosticiranje. Pacijenti rijetko padnu u šok ili hipoteziju, ali su često nervozni i slabo im je od okusa, mirisa i samog pogleda na krv, te od krvi u želucu koja djeluje iritirajuće. Krvarenje najčešće dolazi iz jedna od ova tri izvora: gingivnih kapilara, krvnih žila u kosti alveole i veliki krvnih žila ispod režnja i u kosti (poput donje alveolarne arterije).

Postupak
Razgovarajte s pacijentom i objasnite mu da neće iskrvariti do smrti. Neka osoba koja je u pratnji napusti prostoriju, a pacijenta premjestite u prostoriju s adekvatnom aparaturom. Pitajte pacijenta koje je lijekove uzeo (antikoagulanse?). Nosite rukavice i masku jer pacijenti često povraćaju (ako pacijent treba pričekati neko vrijeme kako bi se vidjelo hoće li krvarenje prestati neka čvrsto zagrize na sterilnu gazu koja se postavi na područje iz kojeg se čini da krvarenje dolazi). Na dobrom svjetlu uz usis, očistite pacijentu lice i usta, odstranite grude ugruška i identificirajte izvor krvarenja. Dolazi li ispod sluznice, iz alveole? Ako je krvarenje iz alveole stisnite gingivu s vanjskog zida alveole između kažiprsta i palca, ako krvarenje stane znači da je iz gingivinih žila. U tom slučaju potrebna je lokalna anestezija i šivanje. Ako se krvarenje nastavi znači da dolazi iz kosti i treba ga tretirati:
  • Dajte lokalnu anesteziju ako je potrebno i neka Vam netko asistira i usisava krv.
  • Odstranite postavljene šavove, maknite ugrušak i saznajte otkud dolazi krv. Na to mjesto postavite mali čvrsti šav. Krvarenje bi trebalo biti znatno manje, ako nije ponovite dok se ne smanji.
  • Zatvorite ranu i neka pacijent zagrize na sterilnu gazu barem 15 minuta.

Gingivalno krvarenje bi trebalo prestati nakon postavljanja madrac šava jer on komprimira kapilare. Pacijent također treba 15-ak minuta zagristi na sterilnu gazicu.

Ako krvarenje dolazi iz dubine alveole možda će biti potrebno odstraniti ugrušak i zamijeniti ga resorbirajućom mrežicom (oksidirana celuloza) i/ili sredstvom poput traneksemične kiselina, adrenalina ili mrežicom natopljenom u epsilon aminokaproinsku kiselinu. Zapamtite da se ovim postupkom može produljiti period cijeljenja i povećati rizik od nastanka infekcije.

Ako niti nakon svih ovih postupaka krvarenje ne stane pacijenta biste trebali uputiti u bolnicu, i na kasnije hematološke pretrage.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savjet i liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.