srijeda, 30. studenoga 2016.

Oralne manifestacije infekcije HIV-om

SIDA je terminalni stadij infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) kod kojega se javljaju broje mutacije. Podloga ozbiljne imunodeficijencije vodi do brojnih oralnih manifestacija koje, iako nisu patognomonične, mogu dovesti do sumnje na HIV infekciju. Kasificirane su.

Grupa I – bolesti snažno povezane s HIV infekcijom
Kandidijaza. Vidi se kod 60% svih pacijenata zaraženih HIV virusom kao rana manifestacija bolesti. Javlja se eritematoznom, hiperplastičnom, pseudomembranoznom obliku i obliku angularnog heilitisa kod mladih ljudi.
Vlasasta leukoplakija. Lezije se javljaju bilateralano. Bijele su i ne skidaju se, smještene na jeziku. Na njih ne djeluje antifungalna terapija, ali pomaže aciklovir ili valaciklovir. Vežu se EBV. Znak je loše prognoze i mogućeg razvoja limfoma.
HIV gingivitis. Neobično težak oblik gingivitisa po cijelim ustima. Često je karakteriziran linernim gingivalnim eritemom i intenzivno crvenom prugom uz rub gingive.
Akutni ulcerativni gingivitis. Javlja se kod mladih osoba, s uglavnom zdravim ustima.
HIV parodontitis. Ozbiljna lokalizirana destrukcija nepovezana s oralnom higijenom.
Kaposijev sarkom. Najčešća je maligna bolest kod pacijenata s HIV-om. U terapiji je učinkovita radioterapija. Javlja jedna ili više eritematoznih/ljubičastih makula ili oteklina, često na nepcu.50% promjena se javlja u ustima ili peroralno.

Grupa II – promjene slabije povezane s HIV infekcijom
Atipične orofaringealne ulceracije
Idiopatska trombocitopenina purpura
HIV vezana bolest žlijezda slinovnica
Široki spektar virusnih infekcija

Gupa III – promjene moguće vezane za HIV infekciju
Široki spektar rijetkih bakterijskih i gljivičnih infekcija
Bolest mačjeg ogreba
Neurološke abnormalnosti
Osteomijelitis/sinusitis/submandibularni celulitis
Skvamozni karcinom

Jasno je da su stanja iz Grupe III viđena kod pacijenata koji su HIV negativni gotovo jednako često kao kod pacijenata koji su HIV pozitivni.

Stalna generalizirana limfadenopatija
Neobjašnjiva limfadenopatija s čvorovima većim od 1 cm koji su prisutni dulje od 3 mjeseca, na dva ili više ekstraingvinalna mjesta. Vrlo su često zahvaćeni cervikalni čvorovi. Mogu biti prodromalni ili manifestacija SIDE.

Terapija
SIDA je trenutno neizlječiva bolest. Antiretrovirusni lijekovi produljuju i poboljšavaju kvalitetu života pacijenata s aktivnom AIDS-om. Rano otkrivanje i terapija oportunističkih infekcija i neoplazmi imaju vrlo važan utjecaj na kvalitetu života pacijenata.

Dentalna terapija
Ovi pacijenti predstavljaju rizik za osoblje koje im pruža liječenje. Inficirani pacijenti nose infektivnu bolest za koju trenutno nema lijeka, a prenosi se krvlju i krvnim pripravcima. Nemoguće je ispravno identificirati sve ove pacijente, pa danas rutinska kontrola cross-infekcija vrlo potrebna.
S obzirom na to da su ovi pacijenti imunokompromitirani, bilo kakva terapija koja sa sobom nosi rizik od infektivnih komplikacija (npr. ekstrakcije zuba) i zahtijeva pokrivanje pacijenta antiseptikom i antimikrobnom profilaksom, a operacija treba biti što je moguće manje traumatična. Ponekad postoji potreba za lokalnim hemostatičkim mjerama.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.