utorak, 29. studenoga 2016.

Luksacija, subluksacija, intruzija i ekstruzija zuba


Kontuzija – ozljeda potpornih tkiva zuba, bez pomaka.
Luksacija – pomak zuba (lateralno, labijalno ili palatalno)
Subluksacija – djelomičan pomak zuba, uglavnom se koristi za opis stanja kada je zub raskliman ali se nije pomaknuo.
Intruzija – pomak zuba prema aveoli. Često je praćena frakturom alveolarne kosti.
Ekstruzija – Djelomičan pomak zuba iz alveole.


Liječenje

Kontuzija.
Provjera stanja i mekana prehrana.

Luksacija
Potrebna je repozicija zuba što prije. Pacijentu treba dati lokalni anestetik i prstima vratite zub na mjesto. Zatim zub treba fleksibilno imobilizirati 2-3 tjedna. Ako se s ovim liječenjem čeka dulje od 24 sata od ozljede, vrlo je vjerojatno da manualna repozicija zuba neće biti uspješna. U ovim slučajevima zub se može repozicionirati ortodontski. Ako pomaknuti zub smeta okluziji, pacijenta treba opskbiti gornjim mobilnim ortodontskim aparatom što prije. Ako je razvoj korijena završen vrlo često je posljedica luksacije gubitak vitaliteta pulpe, a to onda vodi u upalnu resorpciju. Zubi s nezavršenim razvojem korijea imaju bolju šansu za održanje vitaliteta.Vanjska, unutarnja resorpcija i obliteracija pulpnog kanala mogu se također pojaviti, stoga je potreban nadzor.

Subluksacija
Ako je minimalna nije potrebna terapija osim uzimanja mekane hrane. Ako je zub pomičan treba postaviti splint na 1-2 tjedna i pratiti vitalitet.

Intruzija
Zubi s nazavršenim razvojem korijena će vjerojatno izbiti ponovno i nije potreba trenutna terapija. Treba razmisliti o kirurškom repozicioniranju ako je zub intrudiran više od 6 mm. Zubi sa zatvorenim apeksom imaju tek mali potencijal za re-erupciju i potrebno je njihovo ortodontsko izvlačenje. S time se započinje što je ranije moguće. Kada je intruzija vrlo velika opet treba razmisliti o kirurškom izvlačenju. Nakon kirurškog repozicioniranja potreban je fleksibilan splint na dva tjedna. Odumiranje pulpe i/ili resorpcija mogu se pojaviti vrlo brzo nakon ozljede, pa je stoga preporučljivo rano otklanjanje pulpe i stavljanje kalcij hidroksida u kanal.

Ekstruzija
Zahvaćeni zub treba repozicionirati pod lokalnom anestezijom pritiskom prstom i postaviti splint na 2 tjedna. Opet, gubitak vitaliteta je česta posljedica pa zub treba pratiti i na vrijeme uočiti znakove resorpcije ili nekroze pulpe.

Ako se pojavi bilo koja od ozljeda gore navedenih uz frakturu alveolarne kosti, trajanje splinta treba produljiti na 3-4 tjedna.




Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče odgovornosti. Za liječenje ili savijet javite se odabranom doktoru dentalne medicine.