petak, 25. studenoga 2016.

Biološki faktori koji utječu na dizajn konvencionalnog mosta


Životni vijek konvencionalnog mosta najviše ovisi o biološkom integritetu i prognozi svakog od zuba nosača. Kruna zuba mora biti bez karijesa, a pulpa mora biti ili zdrava ili zub mora biti ispravno napunjen bez apikalne patologije. Parodont također mora biti zdrav i dobro održavan.
Zubi koji su prethodno bili zahvaćeni parodontnom bolesti nisu isključeni kao mogući nosači mosta, ali bolest mora biti stabilizirana i kontrola plaka mora biti vrlo dobra.

Broj nosača mosta vrlo je često stvar mišljenja pojedinaca. Anteovo pravilo nalaže da zbroj parodontnih površina zuba nosača mora biti jednak ili veći od zbroja parodontnih površina zuba koje se nadomješta.

Kako god, istraživanja iz skandinavskih zemalja, gdje su prošireni mostovi stavljeni na parodontno upitne zube, zajedno s kliničkim iskustvom, sugeriraju da je Ante bio preoprezan i da je okluzalno opterećenje reducirano mehanizmom bio-odgovora do razine koja odgovara dostupnoj potpori.

Čini se važnije procijeniti moguće opterećenje putem sila poluge i torka, nego da se samo koncentrira na procjenu aksijalnih sila. Te sile se javljaju tijekom funkcije i parafunkcije u lateralnim kretnjama i protruziji, a procjena okluzije je krucijalna u dizajnu mosta. Na primjer, u okluziji vođenoj očnjakom, lateralni stresovi na drugim zubima su maleni i vjerojatno je to poželjnije kada se koriste kao nosači.

Ovime se ne želi reći kako se veliki broj zuba može nadomještati s malim brojem nosača jer je i retencija mosta vrlo važna. Gornji očnjaci i gornji prvi molari imaju najveće površine i zato su idealni kao nosači mosta, dok je s druge strane, gornji bočni sjekutić često nepogodan kao terminalni nosač zbog svoje male veličine. Pragmatično, čini se razumnim prihvatiti dizajn mosta koji obuhvaća zube s najvećom parodontnom površinom dostupnom u određenim okolnostima.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom liječniku.