utorak, 29. studenoga 2016.

Oralne manifestacije bolesti vezivnih tkiva

Ehlers-Danlos sindrom
Rijetko nasljeđivana bolest vezivnog tkiva karakterizirana hiperekstenzibilnom kožom, hipermobilnim zglobovima i krhkim žilama zbog mutacija u kolagenu. Posljedica je toga vrlo lako nastajanje modrica i krvarenje na koži, kao i hipermobilnost. Oralne manifestacije uključuju ranu pojavu parodontne bolesti, pulpnih kamenaca i ponekad hipermobilnost temporomandibularnog zgloba. Krvarenje tijekom operacije, slabi ožiljci, teško postavljanje šavova i teškoće s terapijom korjenskog kanal su glavni praktični problemi.
Neki tipove Ehlers-Danlos sindroma mogu povećati rizik od infektivnog endokarditisa, te napraviti značajno oštećenje srca zbog prolapsa mitralnog zalistka. Neki tipovi imaju povećan rizik od cerebrovaskularnih inzulta zbog slabosti intrakranijalih krvnih žila.

Reumatoidni artritis
Glavne asocijacije su Sjogrenov sindrom i reumatoidnih promjena TMZ (u 10% slučajeva), koje mogu uzrokovati bol, oteklinu i ograničenje pokreta. Terapija je kao kod sistemskog reumatoidnog artritisa, a može uključivati metotreksat ili tumorski nekrotizirajući faktor alfa.

Sistemski lupus eritematozus (SLE)
Ovo je multisistemska bolest nesigurne etiologije, iako virusi, hormonalne promjene i terapija lijekovima mogu biti uključeni. Javljaju se lezije kože, klasičan malarni osip u obliku leptira i oralne lezije na sluznici u 30% pacijenata koje uključuju ulceraciju i crvenilo. Antinuklearna protutijela su prisutna. Bolest je češća kod žena. Često se javljaju artritis i anemija. Terapija uključuje sistemske steroide.

Kronični diskoidni lupus eritematozus (DLE)
Lezije ove bolesti su ograničene na kožu i sluznicu. Može se prezentirati kao bijeli plakovi u ustima i može progredirati u SLE, iako je veća šansa da će bolest ostati kronična. Lezija na usnama kod žena mogu biti premaligne. Može biti prisutan leptirasti osip. Terapija uključuje topikalne steroide.

Sistemska skleroza
Kronična bolest karakterizirana difuznom sklerozom vezivnog tkiva. Češća je kod žena. Često je povezan Raynaudovim fenomenom (bolna reverzibilna ishemija prstiju kod izlaganja hladnoći), a lice ima izgled voštane maske. Jedenje postaje teško zbog imobilnosti potkožnih tkiva, a disfagija se javlja zbog zahvaćenosti jednjaka. Prisutna su autoantitijela. Terapija: kombinacija ciklofosfamida i steroida može pmoći, penicilamin se dugo koristi ali uz brojne nuspojava.

Poliarteritis nodosa
Karakteriziran je upalom i nekrozom malih i srednje velikih arterija. Nekroza se može pojaviti na bilo kojem mjestu, pa tako mogu nastati i ulceracije u ustima. Do 60% pacijenata umre tijekom prve godine bolesti. Terapija: uz sistemske steroide preživljenje od 5 godina raste na 40%.

Dermatomiozitis
Upalno je stanje kože i mišića, a u 15% slučajeva je povezano s malignošću. Rani znakovi bolesti mogu biti osjetljivost, bol i slabost jezika.



Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.