utorak, 29. studenoga 2016.

Oralne manifestacije gastrointestinalnih bolesti

Celijakija
Ovaj česti oblik crijevne malapsorpcije može se manifestirati oralnim ulceracijama kao jedinim simptomom kod odraslih osoba. Iako se ulceracije pojavljuju i kod djece, kod djece se češće javlja gubitak na težini, slabost i slabiji napredak. Drugi nalazi su glositis, stomatitis i angularni heilitis. Terapija: hematološke i gastrointestinalne pretrage, krvna slika. U ovoj bolesti se javljaju antitijela na gluten, retikulin i endomizij. Za konačnu dijagnozu potrebna je biopsija crijeva. Treba ispraviti razinu vitamina B12, folata i željeza u krvi. A prehrana treba biti bez glutena.

Ulcerativni kolitis (gluten osjetljiva enteropatija)
Rijetko se može pojaviti piostomatitis vegetans, papilarna, nekrotična mukozna lezija koja se teško razlikuje od afti. Predominiraju gastrointestinalni simptomi. Pojavljuju se i artritis, uveitis i eritema nodozum. Topikalni steroidi i sistemski sulfasalazin se koristi u terapiji bolesti. Niske doze tiroprina su učinkovite i održavanju remisije bolesti. Većinu ovih pacijenata liječi specijalist gastroenterolog.

Crohnova bolest
Crohnova bolest je upalna bolest koja zahvaća bilo koji dio gastrointestinalnog sustava od usta do anusa. Primarno zahvaća zadnju trećinu ileuma, iako manje od 1% slučajeva se prezentira oralnim ulceracijama prije svih drugih simptoma. One zahvaćaju gingivu, bukalnu sluznicu i usne. Nastaju ljubičasto-crvene nehemoragijske otekline, uzdužne ulceracije i granulacije.

Granulomatozni heilitis
Granulomatozni heilitis je vjerojatno promjenjibog uzroka. Bolne oralne lezije dobro reagiraju na jednostavnu eksciziju ali potrebna je i terapija kojom se regulira sistemska bolest.

Orofacijalna granulomatoza
Orofacijalna granulomatoza je klinički i histološki identična oralnim manifestacijama Crohnove bolesti. Dijagnoza se postavlja isključivanjem. Vjerojatna etiologija je hipersenzitivni odgovor na određenu hranu i aditive poput benzoata, cinaminida u zubnim pastama isl. Terapija je specifična za lokalni problem, intralezijski steroidi. Najučinkovitija terapija je identifikacija i izbjegavanje iritansa. Pacijenti koji imaju generaliziranu Crohnovu bolest ili vrlo ozbiljnu orofacijalnu granulomatozu mogu imati koristi od sistemake terapije sulfasalazinom ili TNF alfa.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.