petak, 25. studenoga 2016.

Čimbenici koje treba razmotriti prije izrade konvencionalnog mosta


Pacijent – pacijent mora biti dobro motiviran i mora razumjeti svoje obeveze u održavanju predloženog nadomjestka, te način same izrade mosta. Mora znati dobro održavati higijenu usne šupljine , a svaki karijes treba biti izliječen, a parodontna bolest stabilizirana.

Okluzija – analiza okluzije prije početka izrade rada uvijek treba biti napravljena. U obzir treba uzeti i mogućnost pomicanja zuba s ciljem da se postignu povoljniji međuzubni odnosi. Ortodoncija ima važnu ulogu pripremi usta s malpozicioniranim zubima i nejednakim međuprostorima, pogotovo ako je to pojava u prednjem segmentu usta. Način i jačina okluzalne funkcije u lateralnim i protruzivnim kretnjama su vrlo važni u izradi prednjeg mosta. Na primjer, gornji bočni sjekutić može biti nadomješten izradom privjeska na očnjak u povoljnim uvjetima. Ipak ovo se ne bi trebalo izrađivati ako postoji šansa od pojave lateralnih sila koje će izazvati donji sjekutići u lateralnim kretnjama. Pritom će se na očnjak stvarati rotacijske sile. Kako bi gornji lateralni sjekutić mogao nadomjestiti privjesnim međučlanom treba postojati okluzija vođena očnjakom.

Procjena zuba nosača – mora se znati biološki integritet svih zuba od samog početka planiranja nadomjestka. Zubi koji se uključuju u most ne smiju imati pulpu upitnog vitaliteta ili punjenja sa upitnom prognozom. Gubitak parodontne potpore samo po sebi ne isključuje zube kao nosače mosta, ali bolest mora biti kontrolirana i stabilna. To znači da pacijent mora proći temeljitu parodontološku procjenu i potrebnu terapiju. Ukoliko je pacijent prije izrade mosta nosio parcijalnu protezu, mogu postojati gingivalne komplikacije ako je opterećenje proteze bilo gingivalno. To nas upućuje na temeljit pregled zubi i usne šupljine prije planiranja mosta (uključujući testove vitaliteta i rtg snimanje zuba). Svi upitni ispuni na budućim zubima nosačima moraju biti zamijenjeni, a sama vrsta ispuna mora moći nositi most u budućnosti.

Estetika – dobra estetika je vrlo važna i za pacijenta i za terapeuta. Pacijent mora razumjeti i odobravati izrađeni plan (koje plohe su estetke, a koje izrađene od metala). Ako je moguće bilo bi dobro da tehničar koji će izrađivati most bude prisutan prilikom odabira boje kako bi vidio karakteristike zuba koji se nalaze u ustima pacijenta. Ako je pacijent zadovoljan trenutnim oblikom i bojom zuba, to bi se moralo u potpunosti kopirati. A ukoliko se predlaže promjena estetike ona treba biti jasno objašnjena u fazi planiranja.
Male promjene poput zatvaranja dijasteme lako se izvode, ali veće promjene poput smanjenja overjeta su kompliciranije. Ponekad one zahtijevaju elektivnu devitalizaciju, izradu nadogradnji i što je najgore postavljanje krunica u prostor gdje ih jezik može destabilizirati. Ovakve velike promjene treba raditi samo onda kada ih pacijent u potpunosti želi i kada ih doktor može sa sigurnošću izvesti. Ukoliko postoje neželjene mišićne sile u planiranje mosta treba uključiti dodatne zube nosače.

Riječ upozorenja – estetski kirurzi i deoktori dentalne medicine često budu u centru pozornosti individualaca koji traže savršenstvo. Ako Vam se čini da pacijent postavlja nerazumne ili neobične zahtjeve, stomatolog bi trebao postati sumnjičav. U tom slučaju bolje bi bilo odbiti pružanje liječenja takvoj osobi, ali uvijek s mnogo takta.