subota, 26. studenoga 2016.

Ekstrakcija (vađenje) zuba

Na ekstrakciju zuba se mora gledati kao na manji operativni zahvat, pa je i medicinska anamneza vrlo važna (npr. problemi s krvarenjem, rizik od bakterijemije, itd.). Vađenja zuba kod djece su tehnički jednostavna, a dijete će vjerojatno biti problem. S druge strane stariji čovjek koji možda neće niti okom trepnuti na sami postupak imat će zub koji će se lomiti poput stakla. . Loše pozicionirani zubi stvaraju problem u pristupu samom zubu, a izolirani zubi (pogotovo gornji drugi molari) imaju tendenciju biti ankilozirani. Zubi s velikim ispunima i punjenim kanalima često su krhki. Stoga je uvijek dobro imati rtg snimku prije samog vađenja zuba.

Vađenje zuba započinje s pozicioniranjem pacijenta. Nakon što je dana anestezija, pacijent se postavlja u poluležeći položaj u visinu terapeutovog lakta za gornje zube, sjedeći položaj s terapeutom iza, za vađenje zuba u donjem desnom kvadrantu i s terapeutom naprijed za vađenje zuba u donjem lijevom kvadrantu.

Tehnika
Alveola zuba se proširi polugom po Beinu koja se umeće između kosti alveole i zuba ili umetanjem kliješta u alveolu. Krakovi kliješta se postavljaju u buko-lingvalnom smjeru na zub i potisnu se uz korijen zuba ili u nekim slučajevima u bifurkaciju. Zub se čvrsto primi održavajući stalnu i znatnu vertikalnu silu. Zub se pomiče ovisno o njegovoj anatomiji.

Gornja čeljust:
  • 1,2,3 imaju konične korjenove – rotirati i zatim izvlačiti
  • 4, 5 imaju ili dva tanka korjenova ili jedan spljošteni korijen – zub pomicati u buko-palatinalnom smjeru dok ne osjetite da popušta i zatim ga izvlačiti van prema dolje i bukalno.
  • 6, 7 imaju tri velika divergentna korijena – ovi zubi se pomiču prema bukalno dok se održava pritisak prema gore, potrebno je često izvoditi pokrete kojima se zub ljulja na sve strane prije nego se korijenovi dovoljno oslobode da bi se ekstrakcija završila.
Donja čeljust:
  • 1, 2, 3 se često vade jednostavnim pokretom prema bukalno, no ponekad ih je potrebno pomicati na sve strane, pa i rotirati.
  • 4, 5 se rotiraju i izvlače van.
  • 6, 7 imaju dva korijena i uglavnom se vade kontroliranim pokretom prema bukalno, uz pridržavanje pacijentove čeljusti.

Mliječni zubi se vade prema istim principima. Trajni molari se mogu vaditi s rog kliještima kojima se uđe u bifurkaciju, ali to ne bi trebalo raditi na mliječnim molarima.

Kao i sa svim operativnim tehnikama u stomatologiji rad je vrijedan tisuću riječi. Kako biste postali kompetentni postoje tri zlatna pravila: vježba, vježba i vježba.


Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za liječenje i savijet obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.