nedjelja, 27. studenoga 2016.

Fraktura korijena

Učestalost: <10% ozljeda trajnih zuba.

Kada se sumnja na frakturu korijena potrebne su dvije rtg snimke iz različitih kuteva kako bi se bolje vizualizirala frakturna pukotina.
Prognoza ovog stanja ovisi o tome komunicira li frakturna pukotina s gingivnom pukotinom. Odabir terapije ovisi o poziciji frakture.

Fraktura u apikalnoj 1/3
Uglavnom terapija nije potrebna ukoliko zub nije značajnije pomičan. Kako god, zub treba promatrati jer može doćo do odumiranja koronarne trećine pulpe. U tom slučaju može se preparirati kanal do frakturne linije jer apikalna trećina zadrži vitalitet. Prognoza je dobra. Ako je potreba ekstrakcija, apikalna trećina se čak može i ostaviti kako bi se očuvala kost.

Fraktura u srednjoj 1/3
U veći slučajeva zub se gubi. Kako bi se postigla obnova frakturne linije tvrdim tkivom potrebno je zub čvrsto imobilizirati splintom 8 do 12 tjedana. Ako se koronarni dio nije pomaknuo gubitak vitaliteta je malo vjerojatan. U slučaju pomaka koronarnog dijela, potrebno ga je repozicionirati, imobilizirati splintom, i uslučaju gubitka vitaliteta preparirati i liječiti kanal do frakturne pukotine. Za ograničenje upale i resorpcije se u međuvremenu koristi kalcijev hidroksid. Odgađanje terapije smanje mogućnost dobrog ishoda. Ako je potrebna ekstrakcija zuba, razmislite o ostavljanju apikalnog dijela zuba na mjestu.

Fraktura u koronarnoj 1/3
Po definiciji ove frakture komuniciraju s gingivnom pukotinom, i bakterije prolaze u pulpu. Hitna terapija se sastoji ili od ekstrakcije oba fragmenta zuba, ili ako je moguće vađenja koronarnog fragmenta, liječenja kanala preostalog dijela zuba i postavljanja ispuna ili nadomjestka koji će spriječiti preraštanje gingivnih tkiva preko površine korijena. Konačno rješenje je postavljanje krunice. Ako je fraktura proširena ispod vrha alveolarnog grebena postoje dvije alternative:
  • Osteotomija/gingivektomija – daje brže rezultate, može doći do stvaranja parodontnog džepa i povećana je visina gingivnog ruba.
  • Ortodontsko izvlačenje apikalnog dijela zuba – cirkularni opseg zuba je smanjen u usporedbi sa istovjetnim zubom suprotne strane, gingiva može biti pričvršćena na zub.

Vertikalna fraktura
Ekstrakcija zuba je jedino rješenje.




Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče odgovornosti. Savjet ili liječenje potražite kod odabranog doktora dentalne medicine.