Hrana
i njezini sastavni dijelovi koji imaju protukarijesno djelovanje se
ponekad nazivaju „kariostatski faktori“. Fluor je nesumnjivo
najučinkovitiji od svih faktora koji se mogu ubrojati u ovu skupinu.
Ipak, mliječni proizvodi, biljna hrana, čajevi pa čak i čokolada
sadrže neke sastojke koji djeluju protiv nastanka karijesa. Niže je
naveden pregled tih faktora i učinak njihove konzumacije na dentalno
zdravlje.
Mlijeko
Unatoč
tome što je mlijeko glavni izvor šećera u prehrani male djece,
normalna konzumacija mlijeka ne uzrokuje pojavu dentalnog karijesa.
Kravlje mlijeko sadrži laktozu koja je manje acidogena od drugih
mono i disaharida. Također sadržava kalcij, fosfor i kazein (a to
su sve kariostatski čimbenici). Kalcij i fosfati su u kravljem
mlijeku prisutni u visokim koncentracijama (125mg/100ml i 96mg/100g)
i sposobni su spriječiti demineralizaciju cakline.
Nekoliko
je istraživanja pokazalo kako je pad pH u plaku nakon pijenja
mlijeka zanemariv. Isto tako se otkrilo kako mlijeko smanjuje
karijesogenost hrane koja u sebi sadržava šećere. Zbog takvog
djelovanja mlijeko se može sigurno uzimati i kod pacijenata sa
smanjenim izlučivanjem sline kao zamjena za slinu.
U
usporedbi s kravljim mlijekom, ljudsko mlijeko ima više laktoze i
manje koncentracije kalcija i fosfata pa je tako u teoriji i
karijesogenije. Ipak, epidemiološke studije su generalno povezale
dojenje i nisku stopu karijesa. Dentalni karijes kao posljedica
dojenja se povezuje s produljenim dojenjem na zahtjev djeteta (dulje
od 2 godine) i to onda kada je dijete često dojeno kroz noć (tada
su zubi manje zaštićeni zbog sporijeg stvaranja sline).
Sir
Brojna
istraživanja su pokazala kako sir ima antikarijesno djelovanje.
Jedenjem sira nakon unosa slatkih grickalica gotovo se zaustavlja pad
pH koji je posljedica konzumacije šećera. Sir potiče stvaranje
sline i povisuje koncentraciju kalcija u plaku. Kalcij u plaku utječe
na balans izeđu de- i re-mineralizacije cakline. Sir potiče
remineralizaciju prethodno demineralizirane cakline.
Biljna
hrana
Biljna
hrana u sebi sadržava organske fosfate, anorganske fosfate i fitate.
Organski fosfati štite zube prijanjajući na caklinu i stvarajući
na njoj zaštitni sloj. Fitati su antikarijesogeni i djeluju također
prijanjanjem nacaklinu zuba i stvaranjem barijere koja štiti od
djelovanja kiselina. Fitati su djelotvorni kada se izoliraju iz
hrane, a kao unutrašnji sastojak ne pokazuju učinkovitost. Iz tog
razloga fitate bi bilo potrebno ekstrahirati i koristiti kao aditiv
hrani. To ipak nije poželjno jer oni u probavnom sustavu na sebe
vežu minerale (kalcij, željezo, magnezij i cink).
Jedan
od glavnih razloga zašto ljudi koji u svojoj prehrani imaju mnogo
nerafiniranih biljaka imaju malo karijesa je ipak stimulacija
izlučivanja sline (koja se javlja kod konzumacije vlaknaste hrane).
Slina otklanja debris sa zuba, ima puferski kapacitet pa neutralizira
stvorene kiseline i potiče remineralizaciju cakline zuba. Druge
namirnice koje također potiču stvaranje sline su žvakače gume
(bez šećera), sir i kikiriki.
Da
li čokolada i slatki korijen djeluju protiv karijesa?
Istraživanja
na životinjama su pokazala kako kakao možda ima zaštitini efekt. U
novije vrijeme se saznalo kako teobromid u čokoladi ima mogućnost
povećati veličinu kristala u caklini, pa se time i povećava njena
otpornost na kiselinsku deminralizaciju. Uz kakao i teobromid,
čokolada sadržava i mlijeko koje sadržava kalcij i kazein, i ima
visok udio masti koje pomažu čišćenju usta. Kako god, visok udio
šećera u čokoladi premašuje njene dobre učinke. Isto tako, med
sadržava zaštitine faktore koji su u sjeni visokog udjela šećera.
Glikorizinična
kiselina je glavni sastojak sltkog korijena, a ima karijesostatična
svojstva. Ina inhibira bakterijski glikolizu i sprječava stvaranje
kiseline iz prehrambenih šećera. Također povećava puferski
kapacitet plaka. Ima snažan okus, može uzrokovati obojenost zuba i
poremećaj elektrolita. Stoga je njeno korištenje kao anti
karijesnog faktora ograničeno.
Čaj
i jabuke
Povećan
je interes za hranu koja sadržava polifenole jer su istraživanja na
životinjama utvrdila kako oni djeluju antibakterijski. Jabuke
sadržavaju polifenole i dobre su za poticanje izlučivanja sline.
Čaj sadržava polifenole uz fluoride i flavanoide. Pokazalo se da
ekstrakt crnog čaja koči aktivost salivarne amilaze i smanjuje
dentalni karijes. Kod osoba koje piju zeleni čaj u Japanu je
utvrđena mala pojavnost karijesa. Zaštitni učinak čaja može bit
zbog fluorida ili antibakterijskog učinka polifenola, ili zbog oba
faktora.
S
obzirom na gore navedeno, ne bilo loše popiti čašu mlijeka poslije
uzimanja keksa. Osim što odlično ide jedno uz drugo možemo vidjeti
da li je to faktor u prehrani koji uistinu djeluje protiv karijesa.