subota, 26. studenoga 2016.

Faktori u prehrani koji štite od dentalnog karijesa

Hrana i njezini sastavni dijelovi koji imaju protukarijesno djelovanje se ponekad nazivaju „kariostatski faktori“. Fluor je nesumnjivo najučinkovitiji od svih faktora koji se mogu ubrojati u ovu skupinu. Ipak, mliječni proizvodi, biljna hrana, čajevi pa čak i čokolada sadrže neke sastojke koji djeluju protiv nastanka karijesa. Niže je naveden pregled tih faktora i učinak njihove konzumacije na dentalno zdravlje.


Mlijeko

Unatoč tome što je mlijeko glavni izvor šećera u prehrani male djece, normalna konzumacija mlijeka ne uzrokuje pojavu dentalnog karijesa. Kravlje mlijeko sadrži laktozu koja je manje acidogena od drugih mono i disaharida. Također sadržava kalcij, fosfor i kazein (a to su sve kariostatski čimbenici). Kalcij i fosfati su u kravljem mlijeku prisutni u visokim koncentracijama (125mg/100ml i 96mg/100g) i sposobni su spriječiti demineralizaciju cakline.
Nekoliko je istraživanja pokazalo kako je pad pH u plaku nakon pijenja mlijeka zanemariv. Isto tako se otkrilo kako mlijeko smanjuje karijesogenost hrane koja u sebi sadržava šećere. Zbog takvog djelovanja mlijeko se može sigurno uzimati i kod pacijenata sa smanjenim izlučivanjem sline kao zamjena za slinu.
U usporedbi s kravljim mlijekom, ljudsko mlijeko ima više laktoze i manje koncentracije kalcija i fosfata pa je tako u teoriji i karijesogenije. Ipak, epidemiološke studije su generalno povezale dojenje i nisku stopu karijesa. Dentalni karijes kao posljedica dojenja se povezuje s produljenim dojenjem na zahtjev djeteta (dulje od 2 godine) i to onda kada je dijete često dojeno kroz noć (tada su zubi manje zaštićeni zbog sporijeg stvaranja sline).


Sir

Brojna istraživanja su pokazala kako sir ima antikarijesno djelovanje. Jedenjem sira nakon unosa slatkih grickalica gotovo se zaustavlja pad pH koji je posljedica konzumacije šećera. Sir potiče stvaranje sline i povisuje koncentraciju kalcija u plaku. Kalcij u plaku utječe na balans izeđu de- i re-mineralizacije cakline. Sir potiče remineralizaciju prethodno demineralizirane cakline.


Biljna hrana

Biljna hrana u sebi sadržava organske fosfate, anorganske fosfate i fitate. Organski fosfati štite zube prijanjajući na caklinu i stvarajući na njoj zaštitni sloj. Fitati su antikarijesogeni i djeluju također prijanjanjem nacaklinu zuba i stvaranjem barijere koja štiti od djelovanja kiselina. Fitati su djelotvorni kada se izoliraju iz hrane, a kao unutrašnji sastojak ne pokazuju učinkovitost. Iz tog razloga fitate bi bilo potrebno ekstrahirati i koristiti kao aditiv hrani. To ipak nije poželjno jer oni u probavnom sustavu na sebe vežu minerale (kalcij, željezo, magnezij i cink).
Jedan od glavnih razloga zašto ljudi koji u svojoj prehrani imaju mnogo nerafiniranih biljaka imaju malo karijesa je ipak stimulacija izlučivanja sline (koja se javlja kod konzumacije vlaknaste hrane). Slina otklanja debris sa zuba, ima puferski kapacitet pa neutralizira stvorene kiseline i potiče remineralizaciju cakline zuba. Druge namirnice koje također potiču stvaranje sline su žvakače gume (bez šećera), sir i kikiriki.


Da li čokolada i slatki korijen djeluju protiv karijesa?

Istraživanja na životinjama su pokazala kako kakao možda ima zaštitini efekt. U novije vrijeme se saznalo kako teobromid u čokoladi ima mogućnost povećati veličinu kristala u caklini, pa se time i povećava njena otpornost na kiselinsku deminralizaciju. Uz kakao i teobromid, čokolada sadržava i mlijeko koje sadržava kalcij i kazein, i ima visok udio masti koje pomažu čišćenju usta. Kako god, visok udio šećera u čokoladi premašuje njene dobre učinke. Isto tako, med sadržava zaštitine faktore koji su u sjeni visokog udjela šećera.
Glikorizinična kiselina je glavni sastojak sltkog korijena, a ima karijesostatična svojstva. Ina inhibira bakterijski glikolizu i sprječava stvaranje kiseline iz prehrambenih šećera. Također povećava puferski kapacitet plaka. Ima snažan okus, može uzrokovati obojenost zuba i poremećaj elektrolita. Stoga je njeno korištenje kao anti karijesnog faktora ograničeno.


Čaj i jabuke

Povećan je interes za hranu koja sadržava polifenole jer su istraživanja na životinjama utvrdila kako oni djeluju antibakterijski. Jabuke sadržavaju polifenole i dobre su za poticanje izlučivanja sline. Čaj sadržava polifenole uz fluoride i flavanoide. Pokazalo se da ekstrakt crnog čaja koči aktivost salivarne amilaze i smanjuje dentalni karijes. Kod osoba koje piju zeleni čaj u Japanu je utvrđena mala pojavnost karijesa. Zaštitni učinak čaja može bit zbog fluorida ili antibakterijskog učinka polifenola, ili zbog oba faktora.



S obzirom na gore navedeno, ne bilo loše popiti čašu mlijeka poslije uzimanja keksa. Osim što odlično ide jedno uz drugo možemo vidjeti da li je to faktor u prehrani koji uistinu djeluje protiv karijesa. 