petak, 25. studenoga 2016.

Bol na licu – facijalna bol


Bol je neugodno osjećajno i emocionalno iskustvo uzrokovano aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva. Kompleksna je i daje višeznačnu simptomatologiju. Najčešći izvor boli u području čeljusti i lica je zubna pulpa. Ovdje ćemo govoriti o boli koja nije direktno vezana za zube i čeljusti.

Trigeminalna neuralgija
Najčešći je neurološki uzročnik facijalne boli. Vrlo je bolno stanje koje uglavnom zahvaća osobe starije od 50 godina. Predstavlja se poput boli koju izaziva električna struja. Brzo nastaje i kratko traje, a vrlo je često izazvana dodirivanjem triger točke negdje na području inervacije trigeminalnim živcem. Pacijenti iz tog razloga odbijaju prati to područje ili ga brijati (ako su muškarci). Rijetko se bude iz sna zbog boli. U ranim stadijima bolesti mogu postojati periodi prodromalne boli pa to otežava postavljanje ispravne dijagnoze. U tim slučajevima pacijentima se može čak dogoditi da im se izvadi i nekoliko zubi za koje se sumnja da izazivaju simptome, a kako bi se pacijent riješio boli. Ponekad se smatra da je trigeminalna neuralgija senzorni oblik epilepsije, iako su neki slučajevi posljedica intrakranijalnog vaskularnog tlaka. Dijagnoza se temelji na anamnezi. Carbamezipin je koristan i u dijgnostičke i u terapijske svrhe, s 80%-tnim odgovorom. Injekcija lokalnog anestetika može zaustaviti bol i tako pomoći u dijagnoastici. Krioterapija može potaknuti produljenu analgeziju, ali i sama sekcija živca rijetko pomaže. Kod teško liječenih slučajeva može pomoći radiofrekvencijska ganglionoliza ili dekompresija trigeminalnog živca intrakranijalno.

Glosofaringealna neuralgija
Slično je stanje trigeminalnoj neuralgiji, ali rjeđe. Zahvaća glosofaringealni živac uzrokujući oštru i probadajuću bol kod gutanja. Uz to se može pojaviti i otalgija. Lijek izbora je opet carbamezipin.

Temporalni (kranijalni) arteritis
Stanje je koje zahvaća uglavnom stariju populaciju. Bol je lokalizirana u temporalnoj i frontalnoj regiji glave. Obično se opisuje kao ozbiljna bol, iako može biti i paroksizmalna. Zahvaćeno područje je osjetljivo na dodir. Glavni rizik je zahvaćanje retinalnih arterija uz iznendanu deorijentaciju i gubitak vida (patologija u podlozi je upalni arteritis). Do nekroze na jeziku dolazi nakon što je promjenama zahvaćena lingvalna arterija. Dijagnoza: temporalne arterije bez pulsa, klasična distribucija boli i masovno povećan ESR. Terapija: osloboditi pacijenta boli i spriječiti pojavu sljepoće, a uključuje sistemski prednisolon.

Povremena migrenozna neuralgija (cluster glavobolja)
Klinički se manifestira kao periodični napadaji ozbiljne, unilateralne boli, po karakteru doasdne ili žareće, u trajanju od 30-60 minuta, locirana oko oka na zahvaćenoj strani. Često ju prate začepljenost nosa ili nazalni iscjedak. Napadaji se često javljaju u određeno doba tijekom noći (npr.ranojutarnje buđenje umjesto budilice) i imaju tendenciju pojavljivanja otprilike u isto vrijeme dulji period. Većina pacijenata ne podnosi alkohol. Terapija: inhalacija kisika, NSAID lijekovi, ergotamin ili sumatriptan, intranazalno lidokain. Pizotifen se koristi profilaktički.

Bol se može povezati i sa herpes zosterom.

Glaukom
On uzrokuje ozbiljnu, jednostranu bol smještenu iznad oka uz vrlo tvrdu očnu jabučicu. Bol nastaje zbog povišenog intraokularnog tlaka. Razlikuju se akutni kronični oblici bolesti. Akutna forma karakterizirana je s boli i reagira na liječenje acetazolamid. Potreban je oftalmološki pregled.

Infarkt miokarda i angina pectoris
Bol od infarkta miokarda i angine pectoris može iradirati u čeljusti.

Multipla skleroza
Multipla skleroza može imitirati trigeminalnu neuralgiju ili uzrokovati drugačije facijalne senzacije. Pojavljuje se bol oka (retrobulbarni neuritis). Dijagnoza: ovisi o pronalasku multiplih fokalnih neuroloških lezija, diseminiranih u vremenu i mjestu pojavljivanja.

Atipična facijalna bol
Ona se javlja kod velikog broja pacijenata s facijalnom boli. Klasično su njihovi simptomi nepovezani s anatomskom distribucijom živaca ili nekim patološkim procesom. Vrlo često su ovi pacijenti posjetili veliki broj specijalista kako bi se postavila dijagnoza i kako bi im se olakšali simptomi. Vrlo često bol ima psihološku podlogu (npr. neprepoznatu depresiju ili se osobi događaju velike životne promjene s kojima se teško nosi). Pokazatelji psihološke etiologije su neprecizna lokalizacija boli (često bilateralno ili po cijelom licu), bizarno opisana bol ili preuveličavanje boli. Bol se često opisuje kao kontinuirana kroz dulji period bez promjena, te na nju ne djeluju nikakvi faktori koji bi bol morali smanjiti u drugim okolnostima. Većina analgetika ne pomaže iako mnogi pacijenti nisu niti probali adekvatan način analgezije. Nemogu se prepoznati objektivni znakovi boli. Nakon isključivanja svih mogućih organskih uzroka boli, uvođenje antidepresiva u terapiju može (ali i ne mora) napraviti značajno poboljšanje stanja pacijenta.

Oralna disestezija ili sindrom pekućih usta je neugodna i neprirodna senzacija koja pogađa oralnu sluznicu u odsutnosti klinički vidljive bolesti. Pet je puta češća kod žena između 40 i 50 godina nego kod ostalih pacijenata. Povezana je s atipičnom facijalnom boli. Dijagnoza: postavlja se iskjučivanjem hematoloških, metaboličkih, prehrambenih, mikrobioloških, alergijskih i protetskih uzroka. Uz iskustvo vrlo često lakše prepoznajemo pacijente s ovim problemom. Terapija: antidepresiv ako kod pacijenta postoji depresija ili poremećaji spavanja.




Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svih odgovornosti. Za savjet ili liječenje obratite se odabranom doktoru dentalne medicine.