četvrtak, 24. studenoga 2016.

Anksiozno dijete u ordinaciji dentalne medicine

Tehnike za kontrolu ponašanja

U početku rada s djecom mogu se javiti problemi s kontrolom njihovog ponašanja. Što se dulje radi s djecom, stiče se iskustvo i trikovi kojima se postupak olakšava.

Osnovna načela:
  • pokažite interes za dijete kao osobu
  • dodir > izraz lica > ton glasa > što je rečeno
  • nemojte umanjivati djetetov strah
  • objasnite – zašto, kako i kada
  • nagradite dobro ponašanje, ignorirajte loše
  • neka dijete surađuje u postupku, npr. neka drži samo sisaljku
  • davanjem djetetu mogućnost da ima kontrolu nad situacijom će mu pomoći da se opusti, npr. neka ima mogućnost podići ruku ako želi da stanete s radom iz bilo kojeg razloga

Objasnite, pokažite i napravite. Koristite se riječima koje dijete razumije.

Desenzitizacija koja se koristi kod djece s prethodnim strahovima ili obijama. Uključuje pomaganje pacijentu da se opusti u okolini ordinacije i osmišljavanje hijerarhije „strašnih“ podražaja za tog pacijenta. Oni se postupno uvode kod djeteta, s napretkom na idući stimulans tek onda kada se dijete može nositi s prethodnim stimulansom i situacijom.

Uzor. Korisno je kod djece koja nemaju mnogo dentalnog iskustva i koja su prestrašena. Ohrabrite dijete gledanjem druge djece slične dobi ili gledanjem brata ili sestre koji bez straha primaju dentalno liječenje.

Oblikovanje ponašanja. Cilj ovog pristupa je voditi i oblikovati dječji odgovor, selektivno pojačavajući prikladno ponašanje, i obeshrabrivati ili ignorirati neprikladno ponašanje.

Pojačanje. Ovo je metoda ojačavanja uzoraka ponašanja, uglavnom nagrađivanjem dobrog ponašanja odobravanjem i pohvalom. Ako dijete protestira i nije kooperativno tijekom tretmana nemojte odmah prekidati liječenje i vratiti dijete na utjehu kod roditelja, jer to može neželjeno pojačati loše ponašanje. Bolje je pokušati završiti barem jedan dio tretmana, npr. barem staviti privremeni ispun.

Treba li roditelj pratiti dijete i biti pokraj njega tijekom tretmana? 
Uvijek kod prvog posjeta, a kasnije to ovisi o djetetovoj dobi. Ako se dvoumite, pitajte dijete kako želi. Ipak, ako roditelj ima dentalnu obiju, njegova anksioznost u okruženju ordinacije može prijeći i na dijete. U tom je slučaju pametnije roditelja ostaviti vani u čekaonici. Neka djeca će pokušati dobiti simpatiju ili nagradu od prezaštitnički postavljenog roditelja za svoje loše ponašanje. Najveći broj roditelja voli biti uključen i inormiran o djetetovom zdravlju i zahvatu koji se provodi. Roditelje treba educirati kako bi bilo idealno da su pozitivno motivirani i da su „tihi pomagači“.


Sedacija

Sedacija je indicirana za dijete koje želi surađivati tijekom zahvata ali je vrlo anksiozno.
Oralna sedacija: Lijekovi poput midazolama se mogu koristiti u tu svrhu, iako su za to potrebna posebna znanja i vještine.
Intramuskularna primjena: rijetko se koristi kod djece.
Intravenozno: rijetko se koristi kod djece.
Rektalno: popularno u nekim Skandinavskim zemljama.
Inhalacija: koristi se mješavina dušičnog oksidula i kisika kako bi se postigla relativna analgezija i najpopularnija je metoda sedacije kod djece. Učinkovita je za smanjenje aksioznosti i povećanje tolerancije na invazivne postupke kod djece koja žele surađivati ali se previše boje da bi to mogla bez pomoći. U ovom postupku se može dozvoliti djetetu da si samo stavi maskicu na nos.


Hipnoza

Hipnoza stvara stanje smanjene svjesnosti i relaksacije, iako se ne može koristiti da se osobe prisiljava da rade nešto što ne žele. Doktori koji žele koristiti hipnozu za opuštanje pacijenata neophodno je proći edukaciju.


Opća anestezija

Opća anestezija omogućava da se u jednom posjetu izvrši dentalnu rehabilitaciju i /ili ekstrakcije zuba. Zahvati u općoj anesteziji se izvršavaju samo kada je to potpuno neophodno (kada se zahvat ne uspijeva izvršiti modeliranjem ponašanja, pod sedacijom i sl.) Pritom roditelji moraju biti u potpunosti inormirani o svemu i moraju potpisati inormirani pristanak.


Rizici
Rizik od neočekivane smrti zdrave osobe:
  • pod generalnom anestezijom rizik je oko 3 na 1 mlijiun
  • pod sedativima je rizik 1 na 2 milijuna


Drugi poblemi s ponašanjem
  • Odgađanje zahvata postavljem mnoštva pitanja. Kod ovog ponašanja je potreban čvrst ali pažljiv pristup. Pacijentu treba objasniti da razumijete njegov strah i da ćete mu postupak objašnjavati postupno kako napredujete.
  • Tantrumi. Pokušajte ostvariti komunikaciju s djetetom. Pohvalite dobro i ignorirajte loše ponašanje. Postavite lako dostižan cilj, npr. četkanje zuba i pobrinute se da ishod bude pozitivan (očetkajte zube djetetu i pohvalite ga za pozitivno ponašanje, ne spominjati ono loše).