četvrtak, 24. studenoga 2016.

Anemija

Anemija je smanjenje razine cirkulirajućeg hemoglobina ispod normalnih vrijednosti određenih za pacijentovu dob i spol. Ukazuje na neki problem, pa je prije samog liječenja potrebno pronaći njen uzrok.
Nikada nije dobro žuriti s transfuzijom krvi kod pacijenata s kroničnom anemijom. Prije davanja željeza ili trasfuzije treba napraviti osnovne krvne pretrage. Elektivna kirurgija kod pacijenata s Hb<10 g/dl je rijetko prikladna.
Klinički znakovi anemije su vrlo nepouzdani, ali treba ih poznavati. Oni uključuju opću slabost, probleme sa srcem (anginu pri naporu), bljedilo (koje se može vidjeti na konjuktivama), krhki nokti ili nokti u obliku žlice (koilonichia), oralne neugode i/ili ulceracije, glossitis i klasično angularni heilitis.

Tipovi anemija
Mikrocitna anemija (MCV<78fl)
Jedna od najčešćih anemija. Uzrokovana je nedostatkom željeza. Uzroci: kronični gubitak krvi (gastrointestinalno ili menstruacijom), nepravilna prehrana. KKS i biokemijske pretrage pokazuju mikrocitnu, hipokromnu anemiju s niskim serumskim željezom i visokim kapacitetom vezanja željeza (TIBC). Thalasemija i sideroblastična anemija su rijetki uzročnici mikrocitoze.

Normocitna anemija.
U ovom slučaju je anemija često posljedica kronične bolesti. Drugi uzroci: trudnoća, hemolitička anemija i aplastična anemija. Kada je trudnoća isključena kao uzrok, pacijenta treba pregledati specijalist. TIBC je uglavnom smanjen.

Makrocitna anemija (MCV>100fl)
Česti uzroci su niska količina vitamina B12 i folata. B12 je smanjen kod perniciozne anemije (deficit intrinzičnog faktora), zlouporaba alkohola i kronična izloženost dušičnom oksidu. Niska razina folata je uglavnom posljedica prehrane, ali može biti i posljedica bolesti (npr. celijakija, kožne bolesti) i korištenja lijekova poput fenitoina, metotreksata, trimetoprima i kotrimoksazola.

Liječenje
U svim slučajevima mora biti poznat uzrok anemije. Ponekad pacijenta mora pregledati hemtolog. Kod nedostatka željeza pacijentima se daje željezov-sulfat. U slučaju nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, isti se nadomještaju lijekovima.
Nikada se ne korište jedino folati kako bi se liječila makrocitna anemija, osima ako je dokazano da jedino oni nedostaju.

Tekst je informativnog karaktera. Autor se odriče svake odgovornosti. Za savjet ili liječenje se obratite odabranom doktoru dentalne medicine.